DRUGA STRANA SVJETSKOG PRVENSTVA

BRAZILSKI GRAFIT OBIŠAO SVIJET Izgladnjelo dijete kojem je servirana - nogometna lopta

 AFP
Grafit je naslikan na osnovnoj školi u Sao Paolu; ‘Toliko je toga pogrešno, ovaj prizor to sumira’, kaže autor grafita

Izgladnjelo dijete kojemu je za doručak servirana - nogometna lopta, grafit je koji obilazi svijet.

Iako je nogomet bez ikakvog premca najpopularnija igra među dječacima u ovoj zemlji, dječak brizne u srcedrapajući plač nakon što vidi što je na tanjuru, jer je naprosto - gladan. Ovaj je grafit postao skoro simbolom naličja nogometnog prvenstva u Brazilu, o kojemu se sve više govori. Simbolom onih koji protestiraju protiv 6,5 milijardi dolara koji su uloženi u nogometno prvenstvo, a ne u zdravlje, obrazovanje ili infrastrukturu. Protestira se i jer su mnogi ljudi bili prisiljeni napustiti svoje domove zato jer je porasla cijena iznajmljivanja stanova u blizini nogometnog stadiona, i više si ne mogu priuštiti svoj dom.

Daleko od idealnog

Autor je ovog grafita brazilski umjetnik Paulo Ito, a naslikao ga je na jednoj osnovnoj školi u Sao Paolu: “Toliko je toga pogrešno u Brazilu, da mi, kao narod, ne znamo više otkuda početi objašnjavati. Vjerujem da je popularnost mojeg rada u tome što je sumirao ovaj osjećaj. Ne kažem da nitko ništa ne radi glede pitanja siromaštva, već kako je naša situacija u Brazilu daleko od one kakva se nastoji prikazati”, izjavio je umjetnik, čiji se grafit proširio društvenim mrežama nevjerojatnom brzinom.

70 tisuća ljudi

Grafit je nastao na osnovnoj školi u koju idu djeca srednje klase. To nije bilo izvorno zamišljeno mjesto.

Naime, prvo je predvidio grafit na jednom od novoizgrađenih stadiona, sa 70 tisuća sjedala, Itaquerăo, na kojemu je inače poginulo dvoje radnika.

I Spužva Bob

Druga lokacija koju je zamislio bila je četvrt u kojoj su najsiromašniji: “Prije dvije godine slikao sam u napuštenim građevinama, u favelama, i želio sam naslikati nešto o siromaštvu, no dok sam tamo boravio, predomislio sam se, oni su već živjeli ono što sam želio naslikati”, rekao je. Tako je, umjesto angažirane poruke, odlučio kako je korisnije za stanovnike favela da slika što oni žele, što ih uveseljava, pa je slikao simbole nacionalnog tima, Spužvu Boba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:35