FESTIVAL HRVATSKE U FRANCUSKOJ

Apoksiomen u Louvreu, Damir Očko u Palais de Tokyo...

ZAGREB - Izjava restauratora Miljenka Domjana o tome da je restauracija Apoksiomena koštala 65 milijuna eura (izvještaj s Domjanovom izjavom s konferencije za novinare u Mimari od prije mjesec dana još uvijek stoji na službenim stranicama Ministarstva kulture) ipak je bila lapsus. Na restauraciju je potrošeno nešto više od 3 milijuna kuna.

Apoksiomen na jesen putuje u Pariz, gdje će četiri mjeseca biti izložen u Louvreu, u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj, čiji je cjelokupni program predstavljen jučer na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture:

- Stajat će u jednoj od rotondi koje se nalaze u blizini ulaza. Kraj nje prođe oko osamdeset posto posjetitelja. U prosjeku, godišnje Louvre posjeti 8 milijuna ljudi, što znači da će naš kip vidjeti i do 2 milijuna posjetitelja - odgovorila je na naše pitanje o točnom smještaju skulpture u prestižnom pariškom muzeju ministrica kulture Andrea Zlatar, koja se u Parizu susrela i sa svojim kolegom, francuskim ministrom kulture Frédéricom Mitterrandom, s kojim je razgovarala o cijelom programu.

Iveković i Eškinja

Zamjenik ministrice Berislav Šipuš govorio je o financijama: sveukupno je trošak nastupa oko milijun eura, dijele ga Hrvatska i Francuska (mi pokrivamo 65 posto). Najveći dio ide na Apoksiomena, 100 tisuća eura, te na izložbu Hrvatske srednjovjekovne umjetnosti, 300 tisuća eura.

Izložba naše umjetnosti srednjeg vijeka bit će u prestižnom muzeju Cluny, a djela odabire Nikola Jakšić.

Nije još definirano što će biti na izložbi fotografije u Mois de la photo, no zna se da će u izboru Petera Knappa i Marije Tonković biti zapravo pregled hrvatske fotografije od njezinih samih početaka do danas. U važnom centru za suvremenu umjetnost Palais de Tokyo veliku će izložbu imati Damir Očko, u Centru Georges Pompidou predstavit će se hrvatski eksperimentalni film, dok će Sanja Iveković i Igor Eškinja u Muzeju MAC/VAL biti na rezidencijalnom programu. Prostor La Rotonde predviđen je za hrvatski strip, a u Theatre da la Ville nastupit će zagrebački solisti pod ravnanjem Marca Coopeya. Naši će odabrani dizajneri nastupiti i na Pariškom tjednu dizajna.

Vizualni identitet

U Comédie-Française, pak, predviđeno je čitanje djela hrvatskih dramatičara, počevši od Marina Držića. A kao najava Festivala, koji počinje u rujnu 2012. i traje do siječnja 2013., 13. lipnja 2012. godine će se postaviti spomenik A. G. Matošu Ivana Kožarića u mjestu Issy-les-Moulineaux.

Dizajnerica Ira Payer predstavila je vizualni identitet nastupa, koji je radila s Mašom Poljanec i Androm Giuniom. Smatra se da će ova događanja pobuditi dodatan interes francuskih turista za Hrvatsku, što je na konferenciji potvrdio i veleposlanik Francuske u Hrvatskoj, Jérôme Pasquier.

Cijeli je program, napomenuto je na konferenciji za novinare, započet 2010. godine, na njemu rade deseci stručnjaka za razna područja, izbornica je Festivala Seadeta Midžić.

Inače, manifestacije Kulturnih sezona održavaju se od 1985. godine, a Hrvatska je prva zemlja Jugoistočne Europe koja se predstavlja u sklopu tog programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:28