REGIONALNI PROJEKT

ABECEDA NEZAVISNE KULTURE Spas od zaborava

Rad organizacija nezavisne kulture nije prikupljen i sačuvan u službenim arhivima ili muzejima, stoga postoji prijetnja da će značajan dio tog rada vremenom postati nedostupan publici i javnosti

Udruge SEEcult.org iz Beograda te Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba, uz podršku Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (Balkans Arts and Culture Fund - BAC), pokreću regionalni interdisciplinarni i multimedijski projekt “ABCeda nezavisne kulture”, posvećen očuvanju i povećanju vidljivosti intelektualnog i umjetničkog rada nastalog na nezavisnim kulturnim scenama u regiji. Projekt podrazumijeva istraživanje i prezentaciju sjećanja aktera nezavisne kulture u vidu usmene povijesti, unapređenje svijesti javnosti o značenju nezavisne kulture za društvo te jačanje kapaciteta organizacija za očuvanje i arhiviranje organizacijske memorije.

Projekt “ABCeda nezavisne kulture” iniciran je sviješću o potrebi očuvanja postignuća i produkcije nezavisnih kulturnih scena u regiji čiji se akteri, nakon ratova 90-ih godina i bolnih procesa tranzicije, suočavaju s novim izazovima, posebno financijske prirode, koji prijete i nestankom nekih od ključnih aktera na tim scenama. Rad organizacija nezavisne kulture nije prikupljen i sačuvan u službenim arhivima ili muzejima, a zbog ograničenog ljudskog i financijskog kapaciteta te prekarnih uvjeta rada, organizacije su primorane baviti se vlastitim dosadašnjim radom povremeno i na neadekvatan način. Stoga postoji prijetnja da će značajan dio intelektualnog i umjetničkog rada, akumuliran kroz ovaj segment kulture, postati s vremenom nedostupan publici i javnosti.

Partneri u projektu “ABCeda nezavisne kulture”, koji već godinama aktivno rade na online dokumentiranju i predstavljanju kulturnih i umjetničkih praksi u regiji (portali SEEcult.org , Kulturpunkt.hr i Booksa.hr ), uvest će nove formate predstavljanja nezavisne kulturne i umjetničke produkcije široj publici, prije svega u Srbiji i Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama u regiji.

Projekt će biti realiziran do lipnja 2015. u vidu produkcije serije video intervjua te ciklusa radionica i javnih skupova na temu važnosti nezavisne kulture. Produkcijom serije video intervjua s odabranim akterima u regiji bit će sačuvan dio usmene povijesti, a serijom radionica u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Puli i Splitu bit će predstavljeni modeli fizičkog i digitalnog arhiviranja materijala i njihove prezentacije, s ciljem jačanja kapaciteta sistematskog očuvanja i samoarhiviranja organizacijske memorije samih aktera nezavisne kulture. Dio aktivnosti zasnovan je i na iskustvu Centra za dokumentiranje nezavisne kulture u Hrvatskoj koji fizički postoji u klubu Booksa u Zagrebu.

Projekt “ABCeda nezavisne kulture” jedan je od tri projekta koje je Balkanski fond za kulturu i umjetnost podržao temeljem regionalnog natječaja na koji je pristiglo 115 prijedloga organizacija iz regije bivše Jugoslavije. AC vodi organizacija ArtAngle u partnerstvu s Europskim kulturnim fondom (ECF) iz Amsterdama. BAC financijski podržavaju ECF, Program za umjetnost i kulturu Fonda Otvoreno društvo (OSF) u Budimpešti i ArtAngle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:33