RAZNOVRSTAN PROGRAM

7. SUBVERSIVE FESTIVAL U ZAGREBU Moć i sloboda u doba kontrole

Govorit će autor knjige 'Prekarijat, nova opasna klasa' Guy Standing i „najvažniji europski nepoznati filozof današnjice" François Laruelle

7. Subversive Festival od 3. do 17. svibnja u Zagrebu okupit će vodeće svjetske intelektualce, znanstvenike, umjetnike, filmaše, aktiviste i društveno odgovorne građane, najavili su organizatori festivala. Program obuhvaća Filmski Festival (3.-11.5.) , Subversive Forum (12.- 16.5.), Konferenciju (12.-17.5.) , Školu suvremene humanistike (13.-16.5.), Sajam angažirane književnosti (6.-17.5.) i koncert Rachida Tahe (11.5.).

Među više od stotinu predavača, ističe se nekoliko gostiju s konferencije koja će se održavati u kinu Europa: marksist i profesor sociologije Göran Therborn, redateljica, glazbenica, feministička i postkolonijalna teoretičarka Trinh T. Minh-ha, filozofkinja Catherine Malabou, ekonomist i autor knjige 'Prekarijat, nova opasna klasa' Guy Standing, slovenski sociolog, teoretičar književnosti i politički aktivist Josip Rastko Močnik i „najvažniji europski nepoznati filozof današnjice“ François Laruelle. Sva predavanja u kinu Europa bit će simultano prevođena.

Škola suvremene humanistike odvijat će se u dvorani Müller kina Europa, novi je dio programa Subversive Festivala i namijenjena je MA studentima humanističkih usmjerenja. Organizirana je kao niz predavanja a predavači su Göran Therborn, Trinh T. Minh-ha, David Morley, John Hutnyk, Jacqueline Loss, Stanislav Matačić i Željka Matijašević.

Filmski program odvijat će se u kinu Europa i kinu Tuškanac i obuhvaća: natjecateljski dio (igranu i dokumentarnu konkurenciju), Hommage sekciju ( Alain Resnais, Věra Chytilová, Miklós Jancsó, Serge Bozon), Retrospektivu Trinh T. Minh-ha, Priču o filmu: Odiseja (Mark Cousins) i Queer momente. Na kraju filmskog dijela dodijelit će se po ocjenama stručnog žirija i nagrada 'Wild dreamer' za najbolji igrani, najbolji dokumentarni, najbolji film po ocjeni publike i životno djelo.

Ovogodišnji program Subversive Foruma, koji će se odvijati u ZKM-u i KIC-u, propitivat će politiku migracija, feminističku teoriju i praksu, kao i alternativne oblike potrošnje i proizvodnje energije. Sva tri programa pokušat će istražiti emancipacijski potencijal i prostor za suradnju u tim područjima.

Sajam angažirane književnosti obuhvaća tri tribine, niz promocija, panele, projekcije, goste PEN centra poput slavnog Jacka Hirschmana, javljanje uživo videolinkom turske aktivistice i spisateljice Ece Temelkuran, Sublit Cafe koji će okupiti regionalne pjesnike i kantautore u obilježavanju obljetnica Prvog i Drugog svjetskog rata itd.

Popratni program uključuje veliki koncert glazbene zvijezde, aktivista i „kralja rock'n'raija“– Rachida Tache , kojeg Festival dovodi u suradnji sa Žednim uhom. Koncert će se održati 11.5. u Tvornici Kulture, a dan kasnije (12.5.) Rachid Taha će otvoriti Konferenciju razgovorom na temu migracija, Arapskog proljeća, prosvjeda u BiH, uloge umjetnosti u krizom i recesijom devastiranoj društvenosti, nasilju u Ukrajini...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:37