KULTURA U LISTOPADU

AKO TI ISPRIČAM PRIČU, HOĆEŠ LI ZABORAVITI? Izložba fotografija i video radova u SC-u

Otvorenje izložbe je u srijedu, 16.listopada u 20 sati, a fotografije i video uratke izlažu Jelena Blagović, Adela Jušić i Riikka Kuoppala
 Jelena Blagović

Izložba Ako ti ispričam priču, hoćeš li zaboraviti? kroz radove Jelene Blagović iz Zagreba, Adele Jušić iz Sarajeva i Riikke Kuoppale iz Helsinkija tematizira ispreplitanje sjećanja kao intimnog, subjektivnog iskustva i povijesnog narativa.

Prošireno polje povijesti ovdje obuhvaća opća mjesta kao i sasvim osobne povijesti, skrivene od javnosti. Ispričati priču isto je što i izgraditi narativ jedne moguće povijesti koja je uvijek samo mogućnost, a nikad siguran slučaj.

Stoga, povijest ne podrazumijeva objektivno, opće znanje, već ostaje fragmentarna, dekonstruirana i interpretirana, uz neprestano propitivanje u čije ime je pisana. Jer pisati je, opću ili osobnu, znači stvarati nacrte budućnosti.

Jedan od pristupa razgradnje službenog narativa, bliskog povjesničarkama feministicama, istraživanje je zasnovano na osobnom pristupu gdje je najveća pažnja posvećena osobnoj priči sudionice događaja, a ne arhivskoj dokumentaciji.

Sjećanje se upisuje u mjesta, u vrijeme, u predmete i prenosi se drugim generacijama. Ono s vremenom blijedi, postaje isprekidano, kolažirano, mutno. Iako ponekad posve u opreci sa službenim narativom povijesti, postoje dodirne točke koje ih isprepliću i uvjetuju. Ispričane priče u radovima Jelene Blagović, Adele Jušić i Riikke Kuoppale oblikovane su šaptom ili tišinom, a sve kako bi ostale dijelom sjećanja

Otvorenje izložbe kao i razgovor s umjetnicama je u srijedu, 16.listopada u 20 sati, a fotografije i video uratke Jelene Blagović, Adele Jušić i Riikke Kuoppale možete pogledati do 30. listopada 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:01