EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

TIHA POBUNA KONZERVATIVNIH SVEĆENIKA 'Vatikan sve manje razumije RH. Za dom spremni nije izraz ustaštva, nego prkosa'

Novi Globus istražuje: Zašto svi hrvatski biskupi nisu kao papa Franjo
Pope Francis waves as he arrives at the Colosseum for the celebration of the Way of the Cross on Good Friday on March 29, 2013 in Rome. Pope Francis presided over his first Good Friday which will culminate in a torch-lit procession at Rome's Colosseum and prayers for peace in a Middle East "torn apart by injustice and conflicts". AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
 AFP








Nedavni susret nadbiskupa zadarskog, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Želimira Puljića s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem u manastiru Krka bio je, nakon dugo vremena, prvi vidljivi znak da u odnosima između dviju crkava dolaze bolja vremena. Katolištvo i pravoslavlje na trenutak su se činili bliskim, čak bratskim vjerama.

Papa Franjo najavio je u povodu kanonizacije blaženoga kardinala Alojzija Stepinca formiranje katoličko-pravoslavnog povjerenstva koje bi razmotrilo pitanja što ih SPC smatra prijepornim.

Biskup dubrovački Mate Uzinić pozvao je katoličke vjernike da spremno pomognu izbjeglicama s Bliskog istoka bez obzira na to jesu li kršćani ili muslimani…

Upravo kad se stekao dojam da su u hrvatskoj Crkvi i društvu zapuhali ekumenski vjetrovi i da se zapaljive i traumatične povijesno-političke teme miču s dnevnog reda, dvojica biskupa, Vlado Košić i Valentin Pozaić, potpisali su opskurnu peticiju kojom se traži da se ustaški pozdrav 'Za dom spremni' uvede u Hrvatsku vojsku.

Koliko su Franjini poticaji na promjene u Crkvi doista utjecali na hrvatske biskupe? Kako to da je tzv. konzervativno krilo, s izrazitim nacionalnim nabojem, i dalje dominantno u Crkvi u Hrvata? Hoće li skoro Papino imenovanje trojice novih biskupa promijeniti to stanje?

Globusov novinar pokušao je naći odgovore na ta pitanja u razgovoru s nekoliko istaknutih predstavnika visokog katoličkog klera.

Unatoč njihovu oprezu i zatvorenosti, na vidjelo izlazi jedno: papa Bergoglio malo-pomalo mijenja lice Katoličke crkve u Hrvatskoj, a za to ima i svoje ljude koji tiho, ali odlučno provode modernizaciju.

Valentin Pozaić

Teško je povezati stavove pape Franje sa istupima sisačkog biskupa Vlade Košića i pomoćnog zagrebačkog biskupa Valentina Pozaića (na slici), koji su za to da se Hrvatska vojska pozdravlja sa “Za dom spremni”

U novom Globusu otkrivamo veliki plan šefa HSLS-a Darinka Kosora, te donosimo reportažu ekskluzivno iz Libanona: ‘Ovdje stanarinu plaćamo sto dolara na mjesec. Da smo imali 3000 dolara, i mi bismo se pokušali probiti do Europe...’

Saznajemo da u Hrvatskoj tisuću građana ima digitalni novčanik, a virtualnu valutu mogu kupovati i prodavati na bitcoin-bankomatu u Zagrebu.

Samo za Globus Mario Hezonja otkriva: ‘Oduvijek sam maštao da igram u NBA ligi. I sad kad mi se to ostvarilo, ne mislim se više vraćati u Europu.’

Saznajemo što je otkrilo tajno istraživanje SDP-a i HDZ-a o kandidatima za izborne liste, te otkrivamo od koga je Anka Mrak-Taritaš dobila predizborne pozive. Donosimo kome je šef HDZ-a Karamarko povjerio izradu pronatalitetne politike, te donosimo briefing s demografom Anđelkom Akrapom. Saznajemo da je Kukuriku spreman za rat parolama, te koliko košta dobar rejting.

NOVI GLOBUS donosi koliko posto rasta je dosta da bi nam ponovo bilo dobro, te donosimo priču o kraju jedne od najkontroverznijih priča privatizacije.

Saznajemo da Vladimir Putin najavljuje politiku još čvršće ruke prema domaćim prozapadnim liberalima. Pišemo o Elizabeti II koja će 9. rujna dostići će svoju slavnu praprabaku kraljicu Viktoriju, koja je vladala 63 godine i 216 dana.

Otkrivamo pozadinu kraha u Kini. Istražili smo kako živjeti od mora i otkrivamo da nova verzija popularne aplikacije Zagreb be there nudi netipične vodiče kroz gradski život.

Globus je razgovarao s Miroslavom Šoštarićem koji je odrastao u bolnici koju je Dežman sagradio Ljerki Šram. Pišemo o Iris Wolf, najseksi Hrvatici po izboru Jutarnjeg.

Donosimo pop rekonstrukciju kako je Dino Dvornik snimio svoj prvi album, fotorobot s Taylor Swift - najmoćnijom pop zvijezdom, te intervju u kojem Diego Marani govori o jeziku.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:09