POLITIKA

STATISTIKA IZBORA Koje su neosvojive utvrde, a koje crne rupe SDP-a i HDZ-a

HDZ najpostojanije rezultate ima u petoj i devetoj izbornoj jedinici gdje od 2000. nisu zabilježili niti jedan poraz, SDP najbolje rezultate ima u prvoj jedinici, a najlošije u četvrtoj
 CROPIX








Sudeći po mandatima koji su najvećim strankama pripadali u izbornim ciklusima od 2000. godine naovamo, otkad se u Hrvatskoj bira po sadašnjim izbornim jedinicama, treća izborna jedinica “najstalnija” je za obje velike stranke gdje se redovito natječu s HNS-om. HDZ u njoj kontinuirano osvaja tri ili četiri mandata, a SDP se kreće između tri i pet – dakle u prosjeku četiri. Inače, HDZ najpostojanije rezultate ima u petoj i devetoj izbornoj jedinici gdje od 2000. godine nisu zabilježili niti jedan poraz.

Iako se broj mandata mijenja iz ciklusa u ciklus, tamo obično dobivaju između četiri i osam saborskih zastupnika, dok se u devetoj izbornoj jedinici brojka kreće između pet i deset.

Gledajući zbirno, SDP najbolje rezultate postiže u prvoj izbornoj jedinici (od 2000. naovamo imao je 29 zastupnika), a najlošije u četvrtoj gdje je kroz 15 godina imao 16 mandata. HDZ je najviše mandata dosad dobio u devetoj izbornoj jedinici gdje ih je tokom 15 godina sve skupa imao 39, a najslabiji, očekivano, u osmoj, gdje je kroz desetljeće i pol dobio samo 11 saborskih mjesta.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:33