I NIJE JEDINI

ŠOKANTAN NALAZ VELIKE BAUKOVE ISTRAGEOvdje radi državni službenik sa sedam pravomoćnih presuda

Među državnim službenicima i namještenicima zaposlena su njih 92 protiv kojih su donesene pravomoćne presude, a sudski dosje jednoga od njih gotovo je nevjerojatan.

On sjedi u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Nije rukovoditelj, nego državni službenik, na nekom niže rangiranom radnom mjestu.

Dočekao je i ispratio iz sustava i ministricu Marinu Matulović Dropulić, i Branka Bačića, Ivana Vrdoljaka, a sad tamo zgradu djeli s HNS-ovom Ankom Mrak Taritaš. Samo njega nitko nije uspio ispratiti iz sustava, iako je imao ne samo sve pravne mogućnosti i osnove nego čak i zakonsku obvezu, s obzirom na teško kršenje Zakona o državnim službenicima.

Naš činovnik, naime, dosad je nezabilježen slučaj u državnoj upravi – uspio je nakupiti nevjerojatnih sedam pravomoćnih presuda zbog počinjenja teških kaznenih djela, ali mu nije raskinut radni odnos u državnoj službi pa i dalje svaki dan dolazi na posao na svoj odjel, prima plaću i sve zakonom propisane dodatke.

Rekorder

Ovaj šokantni slučaj pronađen je tijekom detaljne istrage kaznene evidencije 52 tisuće državnih službenika i namještenika. Nju je prije mjesec dana naredio ministar uprave Arsen Bauk, kad je Jutarnji list bio objavio detalje jednog slučaja iz Ministarstva poljoprivrede.

Tamo je otkriveno da na mjestu rukovoditelja službe radi čovjek protiv kojeg je 2011. godine donesena pravomoćna presuda da je uzimao mito, ali ga nitko nije otpustio niti o tome obavijestio nadređene.

Ministar Bauk brzo nakon toga kolegama iz Ministarstva pravosuđa proslijedio je sve OIB-e, imena I prezimena te datume rođenja 52 tisuće državnih službenika i zatražio: dostavite mi popis onih protiv kojih su donesene pravomoćne presude, a još nisu dobili otkaze iz državne službe! 30 dana kasnije, podaci su stigli, a brojke nisu bezazlene.

Otkriveno je, otkriva Globus, kako je među državnim službenicima i namještenicima trenutačno zaposleno 92 njih protiv kojih su donesene pravomoćne presude.

Od toga se najveći dio odnosi na državne službenike, njih 72. Rekorder sa sedam pravomoćnih presuda nije jedini protiv kojeg je doneseno više od jedne presude, ali je definitivno državni službenik s najvećim brojem presuda.

Dodatno, od sedam pravomoćnih presuda koje su mu dosad izrečene, u dva slučaja bio je osuđen na bezuvjetnu kaznu – za što je Zakonom o državnim službenicima jasno propisano trenutačno raskidanje radnog odnosa. Iako nam u Ministarstvu uprave nisu željeli otkriti detalje o ovom službeniku, Globus ekskluzivno doznaje kako je riječ o slučaju u kojemu su očito zakazali svi – od uprave državnog tijela, preko službeničkog suda, sve do samog službenika koji definitivno nije uzoran kotačić hrvatskog birokratskog aparata.

Nismo uspjeli doznati pojedinosti o svih njegovih sedam presuda, ali jesmo da je najmanje u jednom slučaju bio osuđen zbog krivotvorenja dokumenata, što definitivno spada u tešku povredu službene dužnosti za koju Zakon propisuje raskid ugovora o radu.

Prva presuda

Prva je pravomoćna presuda protiv njega bila donesena još 2000. godine, ali tada je Zakon o državnim službenicima bio drukčiji pa su za otkaz iz službe vrijedila druga pravila. Nova je pravomoćna presuda međutim stigla 2002. godine. Tada mu je čak služba u kojoj je radio raskinula ugovor o radu, no on se žalio službeničkom sudu koji ga je, naravno, vratio na posao. Uslijedilo je nakon toga još pet pravomoćnih presuda, ali kadrovska služba Ministarstva graditeljstva nije se iskazala.

“Ne znamo za taj slučaj. U zadnje tri godine primilo smo dvije pravomoćne presude, i u oba smo slučaja sa službenicima raskinuli radni odnos”, doznajemo iz Ministarstva graditeljstva.

Inspekcija Ministarstva uprave zato će sada, na temelju informacija koje su dobili iz Ministarstva pravosuđa, detaljno pročešljati sve ustanove u kojima su zatečeni zaposlenici s pravomoćnim presudama, koji prema Zakonu ne bi smjeli raditi u državnoj službi.

Radi u Ministarstvu graditeljstva i u dva slučaja bio je osuđen na bezuvjetnu kaznu – za što je Zakonom o državnim službenicima jasno propisano trenutačno raskidanje radnog odnosa .

Otkazi

Sa svima njima, doznajemo, raskinut će se radni odnos. Najveći broj njih, točnije 24, zaposleno je u MUP-u. Oni, dakle, teško mogu tvrditi da svoje zaposlenike nisu otpustili zato što tobože nisu imali saznanja o njihovim krimenima.

Inspekcija će u svih 72 slučaja detaljno provjeriti jesu li državna tijela od sudova zaprimila pravomoćne presude koje su im ovi bili dužni poslati prema Zakonu o kaznenom postupku.

Ako su presude stigle, a službenici nisu otpušteni, inspekcija će dalje provjeravati tko je i kada presudu primio, što je s njom napravio, je li obavijestio nadređene... Moguće je, dakle, da će protiv onih koji su eventualno prikrivali saznanja o kaznenom djelu kolega, biti proveden stegovni postupak.

“Ministarstvo uprave će jednom godišnje iznova provjeravati evidenciju, a isti postupak obavit ćemo i za zaposlenike lokalnih samouprava te lokalne vijećnike”, izjavio je za Globus ministar uprave Arsen Bauk.

Podaci koje je dobio pokazali su da je najveći broj pravomoćno osuđivanih službenika presude dobio zbog nanošenja tjelesnih ozljeda, njih 22.

Protiv 20 državnih činovnika donesena pravomoćna presuda zbog izigravanja zabrane sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude – njih 20, 19 činovnika o osuđivano je zbog krivotvorenja isprava, a njih 17 zbog prijetnji.

Bezuvjetno je bilo osuđeno 16 službenika od njih ukupno 72. Posebno u oči upada slučaj jednog državnog službenika koji je osuđen zbog protupravnog lišavanja slobode – i to nakon što je stranke zatvorio u uredu u kojem je radio!

Zabilježeno je i nekoliko slučajeva činovnika koji su pravomoćno osuđivani zbog iskorištavanja djece za pornografiju.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:45