ČUDO ČISTE ENERGIJE

PRVI USPJEŠNO TESTIRANI FUZIJSKI REAKTOR: Wendelstein 7-X za spas Zemlje

Tek što je u Parizu završila međunarodna konferencija o klimi s dramatičnim upozorenjima o globalnom zagrijavanju, u njemačkom Institutu Max Planck izveden je uspješni pokus s golemim fuzijskim reaktorom za proizvodnju čiste energije
 AFP








Nju je ključno stabilizirati i održati kako bi se mogla odvijati neprestana nuklearna fuzija. Golemi magneti su tu kako bi plazmu zadržali na mjestu jer ona ni u jednom trenutku ne smije dodirivati stjenke reaktora.

Inače bi ih probile. I to je upravo sada uspjelo znanstvenicima na Max Plancku. Na desetinku sekunde su jedan miligram helija uz pomoć 1.8 megavatnog lasera zagrijali na milijun stupnjeva Celzija.

Das erste Plasma!!! - uzbuđeno su objavili fotografije na Twitteru 10. prosinca i odmah najavili da je sljedeći korak umjesto helija stvoriti vodikovu plazmu. Ovdje neke stvari treba pojasniti. Čudovište na Max Plancku nikad se neće koristi za proizvodnju energije. W7-X postoji samo da bi dokazao da je moguće proizvesti i zadržati plazmu. Riječ je o tipu stellarator reaktora koje je još 1950. godine izmislio Lyman Spitzer, američki fizičar i astronom. Stellaratori su bili popularni sve do 1970-ih kad je izumljen tokamak reaktor, ali su se znanstvenici ponovno okrenuli Spitzerovu asimetričnom dizajnu krajem 20. stoljeća jer se ispostavilo da je efikasniji. Wendelstein 7-X ime je dobio po planini Wendelstein u Bavarskoj, a reaktor se nalazi u Greifswaldu.

Sastoji se od 70 magnetskih zavojnica, a trebao je biti dovršen još 2006. godine. Deset godina poslije, polovicom 2016., trebao bi biti potpuno operativan i postići zadržavanje plazme na barem 30 minuta.

Dosad se na izgradnju reaktora utrošilo 1,1 milijun radnih sati, a neke od kompanija koje su ga gradile bankrotirale su. Zašto je fuzijski reaktor drukčiji od nuklearnog? Prije svega nuklearni reaktori energiju dobivaju od raspada atoma, a fuzijski od njihova spajanja.

Riječ je o procesu koji daje energiju Suncu već 4,5 milijarde godine, i još će najmanje toliko. Iako je na kraju fuzijski reaktor noćna mora za inženjere kad bi se stvorio funkcionalni izvor energije on bi doista promijenio svijet.

Evo i računice: kilogram fuzijskog goriva stvara istu energiju kao deset kilograma fosilnog goriva. To znači da bi proizvodnja električne energije mogla biti potpuno čista i ne bi za posljedicu imala emisiju CO2.

Za razliku od nuklernih elektrana, fuzijske ne stvaraju radioaktivni otpad i nema opasnosti od eksplozija odnosno topljenja reaktora. Fuzija stvara triput više energije nego fisija koja je osnova rada nuklearnog reaktora. Ubrzalo bi se putovanje na Mars. Sa šest mjeseci put bi se skratio na samo 30 dana.

I na kraju: riječ je o gotovo beskonačnom izvoru energije. Može se stvarati na bazi morske vode, ne moramo bušiti planet u potrazi za naftom, i time će se cijene energije doslovno svesti na minimum.

Primjerice, fizičari su izračunali da samo 10 grama deuteriuma koji se dobije iz 500 litara vode ili 15 grama tritiuma koji se dobije iz 30 grama litija može pokriti energetske potrebe jednog čovjeka za čitav njegov život. To pokušavaju napraviti u ITER projektu u južnoj Francuskoj. Tamo se gradi eksperimentalni reaktor koji je pojednostavljeno preslika zvijezde na zemljinoj površini. Jedina prepreka im je da još nisu uspjeli smisliti proces u kojem će iz fuzije u tom reaktoru dobiti više energije nego što žele utrošiti na zagrijavanje reaktora. Ali su blizu. Baš kao i tvrtka Lockhead Martin (proizvode vojnu opremu, vozila i avione) u kojoj tvrde da će u roku od deset godina imati funkcionalni fuzijski reaktor koji će biti toliko malen da će moći stati na prikolicu kamiona. Zvuči obećavajuće.

Jedno je sigurno. Tko god stigne prvi na cilj, spasit će planet. Utrka za opstanak civilizacije je počela.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:41