BRIEFING

PEĐA GRBIN 'Sigurniji sam nego ikad da je izbacivanje Linića iz SDP-a bila dobra odluka'

Predsjednik SDP-a ostat će Zoran Milanović
Zagreb, 150914.Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politicki sustav na sjednici je izmedju ostaloga raspravljao o prijedlogu odluke u povodu zahtjeva za raspisivanje referenduma protiv donosenja zakona o izdvajanju pomocnih poslova u javnom i drzavnom sektoru.Na fotografiji: Pedja Grbin.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić








Je li u SDP-u došlo vrijeme za mlađe osobe na čelu stranke?

– Definirajte mi mlađe. SDP ima članove svih dobi koji obavljaju važne funkcije. Smatram da dob nikako ne može biti kriterij za stranačko djelovanje.

Zašto se Fred Matić, Bojan Glavašević i Orsat Miljenić nisu prije upisali u SDP?

– To je pitanje na koje oni moraju odgovoriti, ali ja pozdravljam njihov ulazak u stranku i žao mi je što se to nije već ranije dogodio.

Gdje sebe vidite u podjeli na Milanovićeve ili ne-Milanovićeve ljude?

– Ne razmišljam o podjelama, sebe vidim kao nekoga tko je u SDP -u od 1998. godine i tu namjeravam ostati. Nakon parlamentarnih izbora naša je obveza raspisati unutarstranačke izbore. Dakle, izbori su jasno propisani statutom pa ono što se sada događa u SDP-u nije ništa neobično, a ponajmanje opasno.

Što danas znači da SDP treba ići ulijevo?

– Što god tko mislio, SDP je stranka ljevice. S ekonomskog stanovišta u ove četiri godine mandata uveli smo poreze kojima opterećujemo prihode od kamata i dividendi, porezno smo opteretili potrošnju da bismo mogli rasteretiti prihode od rada, a na kraju mandata oporezovali smo i kapitalnu dobit. Istovremeno, liberalizirali smo pristup medicinski pomognutoj oplodnji, donijeli Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola, propise koji olakšavaju upis promjene spola i u potpunosti izjednačili izvanbračnu zajednicu s bračnom. Zna se kakvim političkim platformama pripadaju stranke sa sličnom agendom.

Je li pod Milanovićem SDP išao udesno?

– Ne, dapače.

Ovisi li rezultat izbora u SDP-u o tome hoće li HDZ i Most do tada sastaviti Vladu?

– Ne, samo o stranci i njenim članovima. Sljedeći će se tjedan sastaviti Vlada na čelu s navodno nestranačkim mandatarom, a mi smo dužni unutarstranačke izbore održati 150 dana nakon parlamentarnih.

Bi li predsjednik SDP-a i u budućnosti trebao biti mandatar ili SDP treba i predsjednika stranke i mandatara?

– I jedna i druga opcija su legitimne. Kandidata za premijera potrebno je istaknuti prije izbora, ali specifične postizborne situacije dopuštaju i drukčiji rasplet događaja.

Je li u redu da se izbačeni članovi SDP-a vraćaju u stranku?

– Stranke same odlučuju koga će isključivati ili primati, a pri tome se važno voditi ponašanjem članova. Onima čiji povratak u stranku sada spominje Zlatko Komadina prema mojem stavu nije mjesto u SDP-u zbog njihova ponašanja uoči, a posebno nakon isključivanja.

Je li se izbacivanje Slavka Linića s vremenom pokazalo kao ispravna ili kao ishitrena odluka?

– Nakon njegovih istupa po isključenju siguran sam u to da je njegovo isključenje bilo dobra odluka.

Što kažete na primjedbe da Milanović ima šest izbornih poraza uzastopno?

– Na kraju svega najvažniji su parlamentarni izbori, a mi na parlamentarnim izborima nismo izgubili, iako u konačnici nećemo sastavljati vlast.

U kakvoj bi koaliciji SDP u budućnosti mogao ponovno doći na vlast?

– Uvijek s lijevim i liberalnim političkim opcijama. Ali onima koje su takve po svojem djelovanju, a ne samo na papiru.

Koje su tri najveće pogreške Zorana Milanovića?

– Ne želim biti general poslije bitke, ali kada spominjete pregovore s Mostom, tu ne mogu naći nikakve zamjerke.

Baš ništa mu ne možete zamjeriti?

– Ne, vjerujem da bih u takvoj situaciji jednako ili slično postupio.

Koje su Komadinine glavne prednosti, a koji glavni nedostaci?

– Zlatko je dugo u stranci, iza sebe ima rezultate na lokalnom nivou i razumijem njegovu ambiciju da se kandidira za predsjednika stranke.

Kakva je vaša prognoza? Koliko će se ljudi kandidirati i kakav će biti ishod?

– Riječ je o važnoj funkciji, a već imamo dva vrlo ozbiljna kandidata, kolege Komadinu i Milanovića, pa vjerujem da neće biti novih kandidata iako je i to moguće. Osobno, držim da će predsjednik SDP-a ostati Zoran Milanović.

Treba li žuriti s izborima u SDP-u? Je li točno da se žuri zato da Milanović ima veće šanse?

– Koliko mi je poznato, već zadnjih godinu dana, otkako je kolega Komadina najavio svoju kandidaturu, znamo da ćemo na izborima sigurno imati dva kandidata. Izbori se prema statutu trebaju održati najkasnije do kraja travnja, i to su okviri kojih smo se dužni držati.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:11