MINISTAR GOSPODARSTVA

MINISTRI REKORDERI: Vrdoljak uposlio osam savjetnika i sedam pomoćnika

Svi su savjetnici ministra gospodarstva posebno bliski HNS-ovoj opciji. Zajedno sa šest savjetnika ministra Gordana Marasa državni budžet godišnje koštaju dodatnih dva milijuna kuna
Zagreb, 270712.Vukovarska 78.U ministarstvu gospodarstva odrzan je sastanak Gospodarsko - socijalnog vijeca na kojem se najvise raspravljalo o aktualnom stanju u graditeljstvu koje biljezi stalne gubitke radnih mjesta i taj trend se ne zaustavlja.Na slici: Prof.dr.sc. Mirando Mrsic ( ministar rada i mirovinskog sustava ), Ivan Vrdoljak ( ministar graditeljstva i prostornog uredjenja ).Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX








Koliko je osoba potrebno da se nakon 365 dana intenzivnih priprema samo jednom odlukom Vlade odustane od istraživanja nafte u Jadranu?

Točno devet: jedan državni rukovoditelj i njegovih osam savjetnika, koliko ih danas upravlja sektorom hrvatskog gospodarstva.

Riječ je o HNS-ovu ministru Ivanu Vrdoljaku koji se tijekom godina okružio rekordnim brojem savjetnika, točnije njih osam, svih na državnom budžetu i svih posebno bliskih HNS-ovoj opciji.

Do tih podataka Globus je došao kad je od Ministarstva uprave zatražio statistiku o točnom broju osoba zaposlenih u državnoj službi po principu “revolving doora”, dakle onih koji bi trebali doći i otići s vlašću.

Takvih je Vrdoljak u svom sektoru zaposlio deset, a najbrojniji su savjetnici.

Za svakodnevni rad tako mu je, na primjer, potrebno četvero “savjetnika ministra”.

No njih ne treba miješati s funkcijom “savjetnika u Kabinetu ministra”.

I njih u Ministarstvu gospodarstva ima četvero, jedino što oni obavljaju poslove niže složenosti od ovih prvih pa zato i imaju manje koeficijente, a time i nešto nižu plaću.

“Osim razlika u uvjetima rada, ova dva radna mjesta razlikuju se i po sadržaju poslova... Uvjeti za savjetnika ministra i savjetnika u Kabinetu ministra podrazumijevaju visoku stručnu spremu i poznavanje jednog svjetskog jezika. No, za savjetnika ministra potrebno je četiri, a za savjetnika u Kabinetu ministra jedna godina odgovarajućeg radnog iskustva”, objasnili su Globusu u službi za odnose s javnošću Vrdoljakova ministarstva.

Najveća je razlika u složenosti poslova koje obavljaju.

što uopće rade Savjetnik ministra obavlja poslove iz specifičnog područja za koje je zadužen.

Na primjer, daje stručna mišljenja i prijedloge na radne materijale, priprema stručne i analitičke podloge, prikuplja i obrađuje podatke, sudjeluje u izradi protokola za ministra.

Jedno od zaduženja mu je “rješavanje problema uz upute i nadzor rukovodećih osoba”.

Nešto niže plaćeni savjetnik u Kabinetu ministra brine o provođenju protokola i programa aktivnosti ministra i njegovih zamjenika, priprema prijedloge i mišljenja za Sabor i Vladu, ali i druga tijela državne uprave.

Onaj prvi, savjetnik ministra, za to ima propisani koeficijent od 2,619 i prosječnu osnovnu plaću od 13.400 kuna bruto, a savjetnik u Kabinetu ministra dobiva nešto manje, oko 10 tisuća kuna bruto.

Ipak, to nije kraj ministrovim suradnicima. Uz osam savjetnika, Ivan Vrdoljak na raspolaganju ima jednog zamjenika te još sedam pomoćnika čime se njegov najbliži tim već popeo na 16 pomagača.

Slično Vrdoljaku, s cijelom vojskom suradnika okružio se i SDP-ov ministar poduzetništva Gordan Maras.

On je putem “revolving-doora” zaposlio šest savjetnika: jednu glavnu savjetnicu, dvije savjetnice ministra i troje savjetnika u ministrovu Kabinetu.

Rezultat?

Godišnji trošak od dodatnih dva milijuna kuna samo za plaće 14 savjetnika u oba ministarstva, sve na račun poreznih obveznika i rijetkih preživjelih poduzetnika.

I u Ministarstvu poduzetništva objašnjavaju nam kako se radna mjesta savjetnika najviše razlikuju po uvjetima i složenosti posla.

Najkompleksnije radnje obavlja glavna savjetnica: ona za prosječnu plaću od 16.400 kuna bruto koordinira i izrađuje stručna mišljenja i analize o gospodarskim kretanjima, usklađuje i objedinjuje akte, organizira sastanke i priprema prezentacije.

Savjetnik u Kabinetu ministra glavnoj savjetnici pomaže u organizaciji sastanka, ali pridruže im se i dvije savjetnice ministra kojima je organizacija sastanaka također u opisu radnog mjesta.

“Od dvije savjetnice jedna je primarno zadužena za pravne poslove i donošenje akata i zakona ministarstva, a druga dodatno zadužena za dijalog s gospodarskom zajednicom”, piše u odgovoru Ministarstva.

Ministar Maras je pazio da zadovolji rodne kvote pa su tako pet od šest njegovih savjetnika – žene.

Maras pritom ima i tri pomoćnice ministra te jednog zamjenika što znači da se samo najuži tim njegovih suradnika već popeo na njih deset.

Fina brojka za slabo hrvatsko poduzetništvo.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:24