Iz arhive Globusa

Miki Solus: Reper za klavirom

Svi pljuju po zabavnoj glazbi, a ona je leglo dobrih melodija. Kad bih uzeo neke skladbe Tončija Huljića i uglazbio ih kroz akustičnu gitaru, alternativa u Močvari bi se klanjala mojoj kreativnosti

Nije bilo lako dogovoriti razgovor s Mikijem Solusom. Mladi glazbenik koji će 28. ožujka pred publikom zagrebačke Tvornice kulture predstaviti svoj album prvijenac “Muzika za djecu i penzionere” proteklih je dana tražena roba među novinarima. Prije našeg susreta odradio je dva intervjua – za jednu veliku komercijalnu televiziju te nacionalni radio. A onda je, nakon što smo popričali, odjurio na razgovor za glazbeni portal. Moglo bi se reći da će ovaj 24-godišnjak uskoro iskakati iz svake paštete.

Dečko koji obećava već je zapravo četiri godine na sceni, odradio je više od stotinu koncerata u regiji, a predstojeći koncert u Zagrebu kruna je njegove dosadašnje karijere. No, najveći se mit raspreda oko toga tko ili što je on zapravo.

Miki Solus je reper, pijanist, gitarist, pjevač i provokator u jednom. Sam će za sebe reći: “Donedavno nisam znao svirati, a i dalje ne znam pjevati, no draže mi je biti trn u oku nego nečija kopija.” Svojim britkim tekstovima dosad je uspio uvrijediti pola estrade, a u isto vrijeme izvrgnuti ruglu pola kvaziintelektualne zagrebačke alternativne scene. Miki je tako bez ikakvih skrupula javno priznao da sluša domaću zabavnu glazbu, a u pjesmi se žestoko obrušio na beogradski alternativni kolektiv S.A.R.S., koji već mjesecima uporno puni ponajveće koncertne dvorane, tvrdeći “pun mi je kufer onog benda SARS-a, copy-paste muzika, a stvorila se farsa”.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:15