ISHOD IZBORA

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJIZ DOMOLJUBNE KOALICIJE:'Računamo na Bandića, Čačića, Most...'

"Po našim analizama u vrhu HDZ-a, Domoljubna koalicija uvjerljivo će pobijediti i poslijeizborna suradnja s malim strankama neće nam biti nikakav problem. Trebat će nam samo pet mandata da bismo imali većinu, pa računamo i na Bandića, i na Čačića, i na Linića, i na Most... Predsjednica Republike neće imati problem kome da povjeri mandat za sastavljanje Vlade, sve će biti jasno već 8. studenoga"
 Luka Gerlanc/CROPIX








U redovima Domoljubne koalicije vlada ovih dana optimizam oko rezultata parlamentarnih izbora 8. studenoga.

Jedan od najviših dužnosnika HDZ-a i potencijalni ministar u budućoj Vladi (dakako, pod uvjetom da HDZ pobijedi na izborima) rekao mi je u ponedjeljak popodne, upravo kada se spremao na jedan predizborni HDZov skup): - Uvjereni smo da će naša Domoljubna koalicija osvojiti izbore s komfornom većinom, i da ćemo s ovom koalicijom koju imamo imati većinu u Hrvatskom saboru i formirati Vladu! Vidjet ćete za 12 dana da smo bili u pravu!

Taj mi je dužnosnik ovim izrazom, "komforna većina", htio poručiti da HDZ-u, odnosno Domoljubnoj koaliciji, smatraju da im ipak neće trebati postizborna suradnja s tzv. malim strankama koje prijeđu izborni prag, što znači da vjeruju kako neće biti ni toliko najavljivanoga postizbornog ucjenjivanja.

U ponedjeljak je u vrlo uskom krugu HDZ-ovih čelnika napravljena interna kalkulacija izbornih rezultata, i to po svim izbornim jedinicama. Pritom su uzete u obzir i neke pretpostavke koje HDZ-u ne idu direktno u korist, tj. htjelo se postići da ta kalkulacija bude što objektivnija. Njihov izračun pokazao je da Domoljubna koalicija na dan održavanja izbora, 8. studenoga, osvaja 71 ili 72 mandata u Hrvatskom saboru, dok oni SDP-u predviđaju 58 mandata.

- Po meni, osvojit ćemo 71 mandat – rekao mi je jedan visoki dužnosnik HDZ-a. - Tako će nam za većinu trebati još samo 5 mandata, što nam ne bi trebao predstavljati problem. Računamo i na 4 do 5 tzv. manjinaca, a kad ovi mali "skuže" da je HDZ pobjednik, svi će mu se sami nuditi, samo da mu budu što bliži: i Bandić, i Čačić, i Linić, i Most, pa čak i neki koji su sada u lijevoj koaliciji, poput vođe umirovljenika Silvana Hrelje. Taj izračun, napravljen u ponedjeljak, za nijansu je povoljniji za HDZ od izračuna što mi je bio podastrt u subotu, od čelnika jedne od stranaka uključenih u Domoljubnu koaliciju. On je glasio 68:58, odnosno 70:60, za HDZ, a na štetu SDP-a i njegove koalicije Hrvatska raste. Iz ovoga bi se moglo zaključiti da se rejting HDZ-a - ako je vjerovati prognozama njegovih čelnika i koalicijskih partnera - dodatno popravio tijekom vikenda.

Na poraz nitko ne računa, čak ni teoretski. Netko bi se sa strane možda upitao: neće li im se to vratiti kao bumerang?

Naravno, svi su svjesni da će HDZ-ova pobjeda - ako do nje dođe - biti samo relativna, pa su već sada sve oči uprte u predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović koja će nakon izbora, po logici dužnosti, morati povjeriti mandat za sastavljanje Vlade ili SDP-ovu čelniku Zoranu Milanoviću ili HDZ-ovu predsjedniku Tomislavu Karamarku. O tome se dosta raspravlja I polemizira, a već su se iskristalizirale dvije opcije ili dva posve oprečna tumačenja članka 98. Ustava RH.

Po jednome tumačenju, bude li HDZ relativni pobjednik izbora, predsjednica Republike nema što razmišljati nego mandat za sastavljanje Vlade treba povjeriti upravo relativnom pobjedniku, dakle čelniku HDZ-a Karamarku. U lijevoj koaliciji, međutim, preteže tumačenje da i nakon što relativni pobjednik izbora bude poznat, predsjednica Republike treba čekati da joj jedan od vođa najjačih izbornih koalicija, Karamarko ili Milanović, donese dokaze da ima saborsku većinu. Kad se kaže "dokazi", misli se na popise novoizabranih saborskih zastupnika koji svojim potpisom potvrđuju Karamarku ili Milanoviću da ulaze u savez s njim i da će u Saboru dignuti ruku za njegovu vlast.

U HDZ-u se, koliko vidim, ljute već i zbog same činjenice što se ta tema uopće našla na dnevnom redu, tj. smatraju je apsolutno promašenom i deplasiranom. A, prije svega, nametnutom od lijeve koalicije, s namjerom da se u danima uoči izbora napravi zabuna ili pometnja. Jedan od najviših dužnosnika HDZ-a rekao mi je, u utorak ujutro: - Ta priča oko dodjele mandata za sastavljanje Vlade jednom ili drugom stranačkom predsjedniku, tj. Milanoviću ili Karamarku, dio je strategije SDP-a i njegove koalicije, koji na taj način pokušavaju stvoriti privid da su blizu pobjede, odnosno da su izjednačeni s nama. A tom je prividu trebala poslužili i anketa agencije Promocija Plus, nedavno objavljena na RTL-u. Time se, zapravo, želi odaslati poruka da će predsjednica Grabar Kitarović imati veliki problem oko dodjele mandata za sastavljanje nove Vlade. Ali taj se problem, uvjeravam vas, uopće neće dogoditi jer će naša pobjeda, već na dan održavanja izbora, 8. studenoga, biti tako velika da će odmah sve biti jasno! I nitko ovu priču, koja je potpuno nategnuta, neće više ni spominjati. Ako su SDP i njegova koalicija izjednačeni s nama u Gradu Zagrebu, onda budite uvjereni da oni, na razini Hrvatske, gube izbore s 10 do 15 mandata razlike! A čak bi i u samome Zagrebu HDZ, tj. Domoljubna koalicija, mogli imati jedan ili dva mandata više.

Većina mojih sugovornika iz HDZ-a i Domoljubne koalicije, s kojima sam ovih dana bio u kontaktu, "tipuje" upravo na 10 ili čak nešto više mandata u korist HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera.

Njihov optimizam dodatno pojačava predviđanje da bi mogli računati i na svih 8 mandata tzv. manjinaca (uključujući i srpsku nacionalnu manjinu), kao i na 3 mandata iz dijaspore, tj. Bosne i Hercegovine (pod uvjetom da im Milan Bandić ne otme jedan ili čak dva). No s pretjerano optimističkim prognozama ipak ne bi trebalo pretjerivati.

Ovih sam dana nazvao dugogodišnjeg, da ne kažem "vječnog" zastupnika talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj Furija Radina i upitao ga hoće li svoj mandat, u slučaju HDZ-ove pobjede, doista "isporučiti" (pretpostavljenom) pobjedniku, kako neki u HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji unaprijed procjenjuju, ili će ipak odreagirati nešto drugačije. Radin je gotovo bio ljut što sam mu postavio takvo pitanje, rekavši mi: - Ni s kim nisam razgovarao niti iz Vlade niti iz oporbe, a i da jesam, rekao bih mu: "Bilo koja varijanta naše suradnje može ići samo preko pisanog sporazuma između nas, talijanske manjine, i buduće Vlade, koje god boje ona bila!" Shvatite me, ja moram štititi moju zajednicu jer će idući mandat biti strahovito težak i odgovoran, kako iz ekonomskih razloga tako i zbog ovih migracija s Bliskog istoka. Jedan broj migranata morat će se ovdje zaustaviti, Hrvatska neće biti samo koridor. Doista ne znam zašto svi misle da zastupnici manjine moraju obvezatno podržavati vlast. Pa ja sam sâm živi primjer da to ne mora biti tako. Ja sam devedesetih 2 mandata, tj. punih 8 godina, proveo u oporbi, a spreman sam i sada, budem li procijenio da drugačije ne mogu.

Pritom mi je Radin izrazio i svoju bojazan od, kako je rekao, "folklornih crnokošuljaša", što sam shvatio kao njegovu aluziju na Glavaševu Slavonsku sokolsku gardu, nedavno postrojenu u Saboru, ili još bolje rečeno - kao njegovu pretpostavku da će Glavaš na kraju ipak (postizborno) koalirati s HDZ-om, iako se zadnjih dana naveliko (ali uglavnom u potaji i šapatom) "šuška" da je već postignut određen deal između Glavaša i SDP-a, oko njihove postizborne suradnje.

- Ako stranka na vlasti - kazao mi je – ima u svojim redovima te ljude s crnim košuljama, onda se ja pitam može li i meni biti mjesto među njima.

Jedan moj vrlo dobro upućen sugovornik iz redova Domoljubne koalicije ne vjeruje da će se Glavaš nakon izbora prikloniti HDZ-ovu jatu, jer on, kako mi je rekao, još nije zaboravio da ga je upravo HDZ svojedobno bio procesuirao za ratne zločine počinjene u Domovinskom ratu, zbog čega je morao odrobijati nekoliko godina. Usto mi je Glavaševu postizbornu strategiju - neovisno o tome kojoj će se koaliciji na kraju prikloniti - opisao ovim riječima:

- Po mojim spoznajama, neka vrsta dogovora između Glavaša i SDP-a već je postignuta, i zato u SDP-u njegovu Gardu ne kritiziraju, osobito ne najtežim kvalifikacijama. A što se tiče SDP-ove cijene za ona tri, kako se procjenjuje, unaprijed zagarantirana HDSSB-ova saborska mandata, ona u ovome trenutku nije veća od podržavanja HDSSB-ova kandidata za ministra poljoprivrede, ali bi zato u vrlo skoroj budućnosti mogla postati vrlo velika.

Glavaš je takav: prvo nekoga podrži, a onda ga drži u šaci. Mislim da bi kasnije mogao tražiti konkretnu financijsku podršku za neke svoje projekte u Slavoniji, kako bi se mogao pohvaliti da je tamo napravio nešto veliko.

Što se Milana Bandića tiče, na njega su u HDZ-u trenutačno strahovito ljuti zbog njegova vikend-intervjua Večernjem listu u kojemu se deklarirao kao socijaldemokrat i pritom otvoreno podržao Zorana Milanovića i njegovu koaliciju. Smatraju to, najblaže rečeno, licemjerjem, što mi je jedan od lidera Domoljubne koalicije ovako elaborirao:

- Bandić se sve više pokazuje kao "trojanski konj" koji uzima desne glasove i time slabi desnu opciju, a onda se javno promo- vira kao socijaldemokrat. Toga nema nigdje!

"Ukrao" je HDZ-u vijećnike u Vukovaru i Velikoj Gorici, a sad najavljuje da će to učiniti i u Kninu, i to s nekoliko vijećnika. Ja mu više ništa ne vjerujem, a, koliko vidim, i Milijanu Brkiću sve je mučnije pratiti ovo njegovo najnovije ponašanje, to prije što se on ne tako davno gotovo umiljavao HDZ-u... Jedan od najbliskijih suradnika Milana Bandića ovako mi je nagovijestio njegove buduće, postizborne poteze:

- Bandić je blizu i jednima i drugima, tj. i HDZ-u i SDP-u, ali ne po istoj osnovi. Jedna je osnova povijesno-ideološka, i tu je on, kao socijaldemokrat po formaciji, bliži SDP-u. A druga se osnova tiče svakodnevnog života i nacionalnih običaja, gdje je on mnogo bliže HDZ-u. U HDZ-ovu je društvu, uostalom, i odrastao.

Na moje pitanje što će na kraju prevagnuti - tj. hoće li se Bandić nakon izbora prikloniti HDZ-u ili SDP-u - moj je sugovornik bio prilično eksplicitan:

- Na kraju će presuditi - politička trgovina. Prvo, Bandić će tražiti utjecaj na vladajuću politiku, i to neovisno o tome koja će opcija pobijediti. Drugo, jasno je da tvoj utjecaj na politiku ne ide bez tvojih vlastitih (u ovom slučaju Bandićevih) ljudi u toj, vladajućoj politici. On sam možda neće htjeti ići u Vladu, ali bi tražio da njegovi ključni ljudi budu u nekim resorima. A treće, ako bi on i dalje ostao zagrebački gradonačelnik, tražio bi da ove sebi najbliže ljude zadrži u zagrebačkoj vlasti, jer su mu oni stupovi Zagreba!

Jedan od kurioziteta ovih izbora jest naizgled paradoksalna činjenica da gotovo u svim izbornim jedinicama mladi ljudi od 18 do 40 godina većinom podupiru HDZ, dok SDP podupiru većinom birači stariji od 60 godina. Na prvi pogled, bilo bi logičnije da je suprotno.

Jedan od mojih sugovornika iz redova Domoljubne koalicije, koji je dokazani stručnjak za gospodarstvo, tvrdi, međutim, da je takvo ponašanje birača sasvim logično:

- Postoje dva razloga za to. Prvi je taj što se mlađi ljudi u Hrvatskoj osjećaju hendikepirani zbog toga što se državni proračun uglavnom troši na starije ljude, zbog čega oni sami moraju napuštati Hrvatsku i tražiti više sunca za sebe negdje drugdje, u inozemstvu.

A drugi je razlog činjenica da kriza sama po sebi vraća pozitivno raspoloženje prema nekim tradicionalnim vrijednostima. Što više raste osjećaj ugroženosti, to naglašenije treba tražiti sigurnost u tradiciji.

Naposljetku, nekoliko mojih sugovornika iz redova HDZ-a i Domoljubne koalicije ostavlja, i to vrlo zabrinuto, otvorenim pitanje hoće li premijer i lider koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović - u slučaju pobjede HDZ-a - priznati poraz te omogućiti mirnu i nesmetanu primopredaju vlasti.

Pritom upozoravaju na neka iskustva iz 2007., kada je rezultat izbora također bio tijesan i neizvjestan kao i sada.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna 1301

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:39