DVOBOJ

Goluža: Otišlo je 150 liječnika, Varga: Da, otišli su u EU

Ministar Varga: Iz svih zemalja istočnog bloka nakon pristupanja EU otišlo je u Zapadnu Europu 10 do 15 posto liječničkog kadra
 Tomislav Krišto/CROPIX

Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Trpimir Goluža i ministar zdravlja Siniša Varga ne slažu se gotovo ni oko čega, zaključak je koji proizlazi iz burne rasprave u organizaciji Jutarnjeg lista i Globusa o izmjenama dvaju bitnih zakona (Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o zdavstvenoj zaštiti) na kojima počiva funkcioniranje hrvatskog zdravstvenog sustava, a koje ministar po hitnoj proceduri želi mijenjati već u srpnju.

Izmjenama zakona Varga želi dati više ovlasti u upravljanju sustavom HZZO-u kojem je donedavno bio ravnatelj, ponovno omogućiti privatnom sektoru da liječi ljude za javni novac i ukinuti obvezu države da sanira gubitke javnih bolnica.

1. Cijena pregleda koju HZZO plaća javnim bolnicama.

GOLUŽA: Nije normalno da kupac određuje cijenu

Situacija u kojoj HZZO smanjuje cjene pregleda kako bi mu sve manji budžet bio dovoljan za sve potrebe, nije normalna. Sustav javnog zdravstva liječi ljude tri puta jeftinije nego privatni što dugoročno nije održivo. Ministre, degradirali ste liječničku struku. Svaki privatnik koji bi pristao raditi po cjeniku HZZO-a svjesno bi pristao raditi s gubitkom.

VARGA: Ako se kupcu cijena ne sviđa ide u drugi dućan, to je normalno

HZZO nije imao izbora nego smanjiti cijene koje plaća bolnicama jer Vlada je morala sanirati 7,4 miljarde kuna duga u zdravstvu. Uz to je doprinos za zdravstvo gotovo tri godine bio s 15 smanjen na 13 posto, pa je sustav imao 6 miljardi kuna manje. A trebalo je osigurati kakvu takvu zdravstvenu zaštitu svima. To što omogućavamo liječenje kod privatnika, u vrijeme kad se u javnoj bolnici predugo čeka na liječenje, može samo pomoći pacijentima.

2. Hitna saborska procedura za zakonske izmjene

VARGA: Zakoni se moraju hitno mijenjati zbog deficita i EU

Izmjene zakona neće smanjiti kvalitetu usluge u javnom zdravstvu. Neće dovesti ni do smanjivanja prava pacijenta. Ovo nisu reformski zakoni već im je cilj financijska konsolidacija. Oni moraju u hitnu saborsku proceduru jer ako se ne donesu do ljeta morat ćemo obavijestiti Eu kako Hrvatska koja je u proceduri prekomjerenog deficita nije ispunila mjere za smanjivanje manjka u blagajni.

GOLUŽA: Želite hitne izmjene zato da ne bi bilo javne rasprave

To nije točno. Ove izmjene zakona otvaraju put k privatizaciji zdravstvenog sustava zato što vi želite omogućiti liječenje pacijenata na teret HZZO-a kod privatnika. Hitna procedura služi tome da se javna rasprava provede samo radi forme. No zbog važnosti izmejna treba omogućiti svim sudionicima da utječu na sadržajh tih izmjena.

3. Prekovremeni sati anesteziologa

GOLUŽA: Specijalizant u KBC Split je odradio 25 tisuća prekovremenih sati

Dozvoljeni broj prekovremenih sati je 7,5 tisuća godišnje. Zato mislim da 25 tisuća prekovremenih sati jednog anesteziologa u splitskoj bolnici ukazuje na velik problem, kršenje zakona i činjenicu da toj bolnici nedostaje najmanje 10 anesteziologa. Ministre vi znate za te činjenice a tvrdite da problema nema.

VARGA: Zbog toga ne treba alarmirati javnost

G. Goluža alarmiranje javnosti je kazneno djelo. Kvaliteta rada u KBC Split ne odudara ni po jednom parametru. Nitko nije umro zbog loše anestezije. Nije bilo nikakvih problema. Moja je dužnost da ulijevam povjerenje u sustav. Takve stvari treba rješavati na stručnoj razini, a ne javno. Ali mogu potvrditi da sam odobrio zapošljavanje osam anesteziologa.

4. Odlazak liječnika iz Hrvatske

GOLUŽA: Iz Hrvatske je u deset mjeseci otišlo 150 liječnika

Hrvatsku jenapustilo 150 liječnika, zbog nemogućnosti profesionalnog razvoja i niskih cijena HZZO-a. Vi kao ministar niste učinili ništa da ih zadržite. Niti jedna vaša odluka ne pokazuje da liječničku struku smatrate vrijednom.

VARGA: Nije ih otišlo 1500, a ja žalim za svakom od 150

Ja se ne mogu ispričavati zato jer je Hrvatska ušla u EU. Iz svih zemalja istočnog bloka nakon pristupanja u Zapadnu Europu otišlo je 10 do 15 posto liječničkog kadra. A Hrvatskoj se to nije dogodilo.

5. Broj specijalizanata

VARGA: Imamo 1200 specijalizanata

Nedostaje nam liječnika. Više se isplati zapošljavati nove ljude nego plaćati prekovremene sate sadašnjim liječnicima. Imamo 1200 liječnika na specijalizacijama

GOLUŽA: Time se hvalite?

Nije u redu hvaliti se brojem specijalizanata jer to je normalni razvojni tijek u obrzovanju. U Hrvatskoj je na specijalizacijama trenutno deset posto manje liječnika nego ih je bilo u lipnju lani.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:35