SAMO U GLOBUSU

EKSKLUZIVNO: POČINJE VELIKA ČISTKA Na pomolu jedna od najvećih smjena u povijesti naše diplomacije, Kovač smjenjuje 17 veleposlanika

Ministar Miro Kovač smjenjuje 17 veleposlanika: u Washingtonu, Londonu, Parizu, Berlinu, Rimu, Bruxellesu, Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, Podgorici..
 Goran Mehkek/EPH








Sedamnaest hrvatskih veleposlanika uskoro će se vratiti u zemlju, a tijekom ljeta i poslije njega u hrvatske diplomatske misije širom svijeta otići će novi ljudi. Globus doznaje da je prioritet što prije postići dogovor o imenovanju novih veleposlanika u Washingtonu, Londonu, Parizu i Moskvi, a vrlo brzo doći će na red i promjena veleposlanice u Crnoj Gori. Tako je posve sigurno da će se u Zagreb uskoro vratiti veleposlanici Josip Paro, Ivan Grdešić i Ivo Goldstein, a Ivana Perić Sutlić u Beograd, gdje inače živi.

“Oni koji su došli po političkoj liniji moraju i otići, u to nema uopće sumnje. Istovremeno prazne stolice treba popuniti, kao što treba razmišljati i o novim ljudima na mjestima koja su sada kadrovski potkapacitirana. A takvih ima”, tvrdi naš izvor koji dobro poznaje prilike u hrvatskoj diplomaciji.

Od važnijih diplomatskih misija u najskorije vrijeme treba očekivati promjene i u Berlinu i Rimu, gdje su veleposlanici Ranko Vilović i Damir Grubiša, koji su također postavljeni po “političkoj liniji”. Vrlo brzo na red bi mogle doći i kadrovske promjene u Stalnom predstavništvu RH u EU, ali se spominju i promjene u veleposlanstvima u Ljubljani, Sarajevu i Beogradu, iako veleposlanicima još nije kraj mandata.

Riječ je o jednoj od najvećih smjena u povijesti hrvatske diplomacije. Kako će biti doživljena, kao čistka ili uobičajena procedura imenovanja novih ljudi, ovisi o optici gledanja na sve to.

Snimio: Ranko Šuvar/EPH

ZDRAVKA BUŠIĆ Poznata članica HDZ-a nedavno je izabrana za zamjenicu ministra Mire Kovača

NOVI GLOBUS donosi istraživački specijal može li nova lektira djecu vratiti knjizi. Donosimo prvi veliki politički intervju novog ministra obrane, pišemo o novim strukturama političke moći u Banskim dvorima, otkrivamo kako je stvorena tvrtka od 60 milijuna eura i pišemo o najmlađem hrvatskom milijunašu. Globusovi reporteri donese izvještaj iz Atene, a najpoznatija hrvatska filozofkinja govori o najvažnijoj feminističkoj knjizi svih vremena. Tomislav Židak za Globus otkriva da bi Zvonimir Boban mogao postati izvršni dopredsjednik Fife.

Gvozden Flego nam otkriva da je na HRT-u uvedeno izvanredno stanje, saznajemo što otkriva najvažniji Vladin dokument. Donosimo zašto je nastala uzbuna zbog nove podjele zemlje, otkrivamo je li okrupnjivanje formula spasa za tiskane medije.

Saznajemo traži se novi vladar Yahooa i je li došao kraj bajke Marisse Mayer, pišemo o vjerskom ratu u Bosni, te o mukama kralja Felipea i tri mjeseca parlamentarne krize.

Otkrivamo superkompjuteri otimaju posao bankarima. Globus je razgovarao s troje mladih, visokoobrazovanih, talentiranih i - slijepih ljudi. Pišemo o Gucci brendu, luksuznom brendu koji se okrenuo modi za štrebere, donosimo fotografiju bake superheroja. Ana Muhar piše kako je novinar Sunday Timesa Jonathan Calvert smijenio Seppa Blattera i otkrio skandal s dopingom.

Željko Kipke piše o izložbi Josepha Beuysa u Labinu, donosimo ekskluzivni intervju s Glenom Hansardom, te recenzije novih filmova, knjiga, rock-albuma...

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD SRIJEDE:

Globus 1318 naslovna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:10