PREDSTAVLJANJE USKORO

EKSKLUZIVNO: OTKRIVAMO NOVI PROGRAM SDP-a Globus prvi donosi detalje dokumenta 'Zaokret ulijevo'

Darko Hudelist prvi doznaje pojedinosti nacrta predizbornog programa Socijaldemokratske partije o kojem će idući tjedan raspravljati stranačko vodstvo sa Zoranom Milanovićem na čelu
 CROPIX








Hrvatski političar i leksikograf, ministar kulture od 2000. do 2003., a danas glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, Antun Vujić, ovih dana piše nacrt novog predizbornog programa SDP-a.

O tome je razgovarao, u petak 3. srpnja, s predsjednikom SDP-a i hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem. Njih su se dvojica dogovorili da krene, i to odmah, u izradu takvih osnova ili takvog kostura budućeg predizbornog programa SDP-a koji će imati prvenstveno političke akcente.

Po tom dogovoru, Vujić bi rečeni nacrt trebao predati Milanoviću u ruke u ponedjeljak, 13. srpnja, a nakon toga će o njemu raspravljati uže vodstvo stranke. Pretpostavljam da će to biti Glavni odbor SDP-a, na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom.

Ako taj dokument bude prihvaćen u SDP-u, ići će dalje na usuglašavanje u cijeloj Kukuriku-koaliciji (tj. među njezinim čelnicima), koja je, kao što znamo, odnedavna proširena i na Laburiste.

Vijest o tome da najistaknutiji intelektualac u SDP-u piše program svoje stranke brzo se proširila Zagrebom, ali i dalje. Svi su vrlo radoznali i svi su u nekom velikom iščekivanju. Uočio sam da su podjednako zaintrigirani kako sami članovi i dužnosnici SDP-a, tako i pripadnici drugih političkih stranaka (uključujući i one koje pripadaju tzv. desnom centru), a nisu, koliko vidim, nimalo ravnodušni ni pojedini hrvatski ekonomski stručnjaci, jer će u tom programu (odnosno u njegovu nacrtu), iako Vujić po vokaciji nije ekonomist, dosta riječi biti i o gospodarstvu.

Mimica i Picula
Cropix / Copyrighted

SDP-ovi ljudi u Bruxellesu trebali bi biti agilniji, kaže Vujić

Donosimo specijalni izvještaj u kojem devet mjeseci nakon münchenskog procesa: Globus otkriva je li na pomolu preokret u suđenju šefovima Titove tajne policije, sportski novinar Tomislav Židak za Globus otkriva sve što zna o velikom gazdi hrvatskog nogometa . Donosimo priču o prvim privatnim iznajmljivačima na Jadranu u vrijeme kada je "taxi boat" bio još samo "kajić".

Saznajemo sve o kraljici podzemlja – stonozi iz velebitskih dubina koja je zaprepastila svjetsku znanost.

U rubrici Politika doznajemo koja četiri uvjeta dolaze s Pantovčaka od šefice države Vesni Pusić, saznajmo zašto poduzetnici moraju beskamatno kreditirati državu, donosimo briefing s Mirelom Holy te saznajmo koje su to reforme koje ni Zagreb ni Atena ne provode. Novi broj Globusa otkriva kako SDP pokušava pridobiti Orah i Josipovića u koaliciju.

Donosimo turistički masterplan Istre koja do 2025. mora postati glavno odredište za bogate goste i saznajemo kada kupovati grčke nebankarske dionice.

NOVI GLOBUS donosi reportažu iz Detroita – grada osuđenog na smrt, otkrivamo zašto je "oxi" dobro za europsku demokraciju, pišemo o novom planu Grčke i donosimo intervju s Arisom Hadžistefanuom, grčkim redateljem i nezavisnim novinarom.

Saznajmo dolazi li kraj "krvave" kirurgije kakvu znamo danas u medicini, pišemo sve o izumima Ivana Šore i o svim tajnama hrvatskog sporta o kojima priča plivač Nikola Obrovac.

Donosimo intervju s Laibachom u kojem otkrivaju sve o osvajanju Sjeverne Koreje, pišemo o filmu Terminator 5 i postavili smo 10 pitanja Mani Gotovac o drami i Dubrovniku.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJI NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:43