GLOBUS OTKRIVA

EKSKLUZIVNO IZ SDP-a: DIO STRANKE MOLI MILANOVIĆA 'Zorane, prestani, ne napadaj Kolindu, to nam samo šteti'

"Mi u kampanji moramo napadati Karamarka, a ne nju. Pa ne natječe se ona za premijera! Sav ovaj zaostatak u rejtingu koji smo dostigli, sad bismo mogli izgubiti zbog ovih nepotrebnih sukoba"








”To nam može samo štetiti” – govori Globusu jedan visokopozicionirani SDP-ovac, osvrćući se na sve češće sukobe između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića.

“Mi u kampanji moramo napadati Karamarka, a ne nju. Pa ne natječe se ona za premijera! Sav ovaj zaostatak u rejtingu koji smo dostigli, sad bismo to mogli izgubiti zbog ovih nepotrebnih sukoba.”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, uvjereni su u SDP-u, bit će ključan faktor u kampanji HDZ-ove Domoljubne koalicije, a najveća dilema u Milanovićevoj stranci jest kako se sada postaviti prema njenim kritikama Vladi, koje postaju sve žešće kako se datum izbora približava.

U SDP-u su potpuno sigurni da će im predsjednica pokušati pokvariti izborni rezultat, a posljednjih dana dodatno ih muči što ona nije jasno rekla hoće li mandat za sastavljanje vlade prema Ustavu ponuditi opciji koja skupi 76 potpisa svih zastupnika ili relativnom pobjedniku izbora.

Kao da su u SDP-u već prihvatili prognoze da bi HDZ mogao biti relativni pobjednik izbora, a da SDP ima, što god to značilo, veći postizborni koalicijski potencijal. Zato je ovog ponedjeljka Peđa Grbin na konferenciji za novinare pozvao predsjednicu da se drži Ustava te da ne sudjeluje u kampanji HDZ-a, a Tomislavu Karamarku poručio je da izađe iz predsjedničine sjene.

Kolinda

“Predsjednica se odavno odlučila distancirati od stranaka tijekom kampanje, baš zato da je nitko ne bi mogao optužiti da pomaže HDZ-u. Sad ide u Kinu da bude daleko od političkih svađa. Iz sličnih razloga otputovala je u Ameriku i na sastanak V4. Umjesto da to prihvate kao poželjno ponašanje, iz SDP-a otvaraju bespotrebne sukobe”, kaže Globusu bliski suradnik predsjednice Republike

Za Globusovim okruglim stolom o socijaldemokraciji raspravljaju dr. sc. Nenad Zakošek, dr. sc. Danijela Dolenec, dr. sc. Višeslav Raos, dr. sc. Tonči Kursar i mr. sc. Vedran Horvat. Donosimo intervju s Vladimirom Stipetićem u kojem otkriva da za 15 godina neće biti hrvatske ekonomije.

Osnivači SpaceIL-a samo za Globus govori o tome kako su postali prva privatna inicijativa u povijesti koja će sletjeti na Zemljin prirodni satelit

Donosimo što je otkrilo prvo znanstveno istraživanje o hrvatskom sportu od 1945. do 1990. godine koje je proveo dr. Hrvoje Klasić. Razgovarali smo s Momčilom Bajagićem Bajagom, posljednim kraljem jugoslavenskog rocka.

Donosimo insajderski izvještaj iz vodeće snage treće opcije, otkrivamo što se krije iza stranačkog predizbornog rata na društvenim mrežama te donosimo briefing s Vesnom Krivošić, voditeljicom Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa.

Saznajemo zašto nam se genijalci događaju samo slučajno, Antonio Šeparović nam otkriva kako je iz Zagreba preporodio banke u Africi. Pišemo o INBEV, najvećem globalnom proizvođaču piva, koji je osvojio trećinu svjetskog tržišta piva, ali iz Hrvatske su pobjegli još 2009. godine.

Otkrivamo da mađarska ograda prema Hrvatskoj nije hir, nego nova europska politika, te donosimo kratku povijest bodljikave žice.

Pišemo o dinastičkim borbama u Rijadu, te donosimo fotorobot o svim američkim bombama koje su bačene na civile.

Samo za Globus tri Splićanke govore o tome zašto (ne)žele biti kao njihove majke, te donosimo kako je sijeda kosa postala novi trend. Pišemo o Peeple, aplikaciji koja sija mržnju.

Otkrivamo kako je Saša Anočić postao hitmejker, a u intervjuu Ivana Sajko govori o novom romanu. Istražili smo kako se dogodilo da u prime timeu cijele obitelji uživaju uz frajere u štiklama, te pišemo o Svjatlani Aleksievič, kroničarki običnih ljudi.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:55