25 GODINA GLOBUSA

EKSKLUZIVNO: Alain Finkielkraut, jedan od najvećih europskih intelektualaca govori u obljetničkom Globusu: 'Europa se budi'

Obljetnički Globus donosi razgovor s jednim od najvećih europskih intelektualaca Alainom Finkielkrautom i ekskluzivni izvještaj iz budućnosti na 56 stranica
 Snimio: Žarko Vijatović








Razgovarali smo s jednim od najvećih europskih intelektualaca Alainom Finkielkrautom u njegovom pariškom stanu na Montparnasseu, gdje živi sa suprugom, odvjetnicom Sylvie Topaloff, koji izgleda poput knjižnice. Okružen je knjigama svojih prijatelja, a i svojih neprijatelja, kao i klasicima svih epoha. Tu su sve knjige Michela Houellebecqa i Milana Kundere s kojima je veoma blizak. “No, trenutno je”, kaže Alain Finkielkraut, “Kundera tako loše sa zdravljem, da ne prima ni najbliže prijatelje.” Tu su i naslovi Bernard-Henrija Lévyja, s kojime je, nakon žestokih javnih polemika, u ne baš dobrim odnosima. Finkielkraut, po ocu poljski Židov, kao filozofa definira sebe kao, istovremeno, i klasičnog i romantičnog.

Davno, prvi put je skrenuo pozornost javnosti kad je, zajedno s Pascalom Brucknerom, publicirao mnogo kontroverznih eseja o emancipaciji.

Nakon studija moderne literature neko je vrijeme predavao na kalifornijskom Berkeleyu, a poslije je bio profesor povijesti ideja na pariškom sveučilištu. Član je francuske Akademije, a često se pojavljuje na televiziji, jer njegovo mišljenje o društvenim zbivanjima smatraju veoma važnim. U javnosti su ga kritizirali zbog njegove žestoke obrane Romana Polanskog, u vrijeme kad je redatelj uhapšen u Švicarskoj zbog seksualne veze s maloljetnicom.

Primio nas je u svojoj radnoj sobi koja je, istovremeno, i dnevni boravak. Na zidu vise samo dvije slike. Jedna je hrvatskog slikara i, također, njegova prijatelja Vasilija Jordana, koja mu je posebno draga.

Alain Finkielkraut
Snimke: Žarko Vijatović

Alain Finkielkraut u dnevnom boravku kraj slike Vasilija Jordana koja mu je posebno draga

NOVI GLOBUS ekskluzivno donosi specijalni izvještaj iz dvije velike koalicije nakon zajedničkog sastanka s Mostom, pišemo o planu predsjednice za 2016. godinu i pripremama za novi susret s Nikolićem na Pantovčaku. Stjepo Bartučica, jedan od predvodnika novoga hrvatskog konzervativizma analizira stanje na hrvatskoj desnici i izjavu zastupnika Domoljubne koalicije koja je zgranula veliki dio javnosti.

Donosimo vodič za reformiste neznalice: 16 termina kojima se razbacuju svi političari, koje malo tko razumije, a o kojima ovisi budućnost Hrvatske, te ekskluzivnu reportažu iz Beča i otkrivamo kako djeluje ISIL-ov regrutni centar za jugoistočnu Europu.

Pippo Delbono, najopakiji kazališni provokator i najzanimljiviji talijanski redatelj nakon Pasolinija, novom predstavom rastura zagrebački HNK. U prijateljskom susretu o tome je pričao s novinarom Globusa.

POVODOM 25 GODINA GLOBUSA DONOSIMO 56 STRANICA EKSKLUZIVNOG IZVJEŠTAJA IZ BUDUĆNOSTI

Pišemo o fantastičnom laboratoriju dr. Jana Šnajdera, čovjeka koji računala uči misliti, donosimo sve o tehnologijama koje će nam poboljšati živote, saznali smo da The Future of Everything izdanje WSJ-a na 96 stranica uz pomoć stručnjaka i pisaca predviđa što nas čeka u narednim desetljećima. The Year Ahead izdanje Bloomberga koncipirano je tako da izgleda kao da je kroz vrijeme poslano iz 2116. godine da nas spasi.

Profesor na Fakultetu elektortehnike i računarstva u Zagrebu dr.sc. Slavko Krajcar otkriva nam kako izgleda budućnost obrazovanja i što će se sve mijenjati u školstvu. Željko Ivanković otkriva kako će izgledati budućnost radnika i jesu li roboti otimači poslova, a Darko Polšek otkriva jesu li za Europu rješenje barbari ili kauboji. Zvonimir Šikić govori o budućnosti kapitalizma i hoće li mjesečna državna pomoć građanima biti glavni spasitelj kapitalizma, a Branko Grisogono piše o budućnosti klime te poručuje da možemo očekivati kiše i snjegove u čudno vrijeme na čudnim mjestima.

Pišemo o budućnosti turizma i donosimo kako će izgledati Malinska, a Idis Turato otkriva kako će izgledati budućnost gradova. O budućnosti medija govori Michael Bloomberg i poručuje da će novine odsada biti samo u službi bankara. Mislav Žitko otkriva da će nove tehnologije stvoriti više radnih mjesta nego što će ih uništiti, a šef Ubera za Hrvatsku Loic Amado govori o budućnosti taksija i poručuje da ih u Zagrebu ništa neće zaustaviti u širenje, a u Splitu i Dubrovniku planiraju uvesti usluge helikopterskog prijevoza do otoka. Pišemo o budućnosti povijesti te otkrivamo zašto futuristi pojma nemaju.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 13:34