STRAH U VRHU SDP-A

DIO SDP-A MOLI MILANOVIĆA: "Zorane, ne napadaj Kolindu, to nam samo šteti!"

"Mi u kampanji moramo napadati Karamarka, a ne nju. Pa ne natječe se ona za premijera! Sav ovaj zaostatak u rejtingu koji smo dostigli, sad bismo mogli izgubiti zbog ovih nepotrebnih sukoba"
 CROPIX








"To nam može samo štetiti” – govori Globusu jedan visokopozicionirani SDP-ovac, osvrćući se na sve češće sukobe između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića.

“Mi u kampanji moramo napadati Karamarka, a ne nju. Pa ne natječe se ona za premijera! Sav ovaj zaostatak u rejtingu koji smo dostigli, sad bismo to mogli izgubiti zbog ovih nepotrebnih sukoba.”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, uvjereni su u SDP-u, bit će ključan faktor u kampanji HDZ-ove Domoljubne koalicije, a najveća dilema u Milanovićevoj stranci jest kako se sada postaviti prema njenim kritikama Vladi, koje postaju sve žešće kako se datum izbora približava.

U SDP-u su potpuno sigurni da će im predsjednica pokušati pokvariti izborni rezultat, a posljednjih dana dodatno ih muči što ona nije jasno rekla hoće li mandat za sastavljanje vlade prema Ustavu ponuditi opciji koja skupi 76 potpisa svih zastupnika ili relativnom pobjedniku izbora.

Kao da su u SDP-u već prihvatili prognoze da bi HDZ mogao biti relativni pobjednik izbora, a da SDP ima, što god to značilo, veći postizborni koalicijski potencijal. Zato je ovog ponedjeljka Peđa Grbin na konferenciji za novinare pozvao predsjednicu da se drži Ustava te da ne sudjeluje u kampanji HDZ-a, a Tomislavu Karamarku poručio je da izađe iz predsjedničine sjene.

I nekoliko ministara u Vladi s kojima smo posljednjih dana razgovarali na tragu su razmišljanja našeg sugovornika s početka teksta da bi SDP-u bilo puno korisnije ne ulaziti u sukobe s predsjednicom Republike jer ona ipak iza sebe ima iznad milijun glasova koje je dobila na nedavnim izborima. To sigurno nisu sve glasovi desnice. Jasno im je da i dalje uživa veliku popularnost u javnosti.

“Mi ne bismo smjeli imati komunikaciju s predsjednicom na dnevnoj razini, osim u situacijama gdje Vlada ima odgovornost za neka pitanja koja ona kritizira, poput izbjeglica. Uvjeren sam da je svima jasna njena pozicija. Ne treba stalno ponavljati da je ona HDZ-ova marioneta. Ova zadnja Peđina presica bila je dovoljna”, ovako razmišlja jedan od potpredsjednika SDP-a koji je uvjeren da će Kolinda Grabar-Kitarović nastaviti tražiti prostor za sebe i slati poruke umjesto Karamarka.

“Mislim ipak da ona ne može previše naštetiti SDP-u, te da neće puno pomoći HDZ-u. Ali naravno, neće im ni odmoći”, zaključuje ovaj potpredsjednik SDP-a.

On ponavlja Grbinovu tezu da se Karamarko “skriva ispod predsjedničine suknje” i kako ona nastupa kao glas HDZ-a.

“Volio bih da umjesto Kolinde na sučeljavanja pošalju Karamarka. Možda bi im to ipak bilo primjerenije. Ali i oni su shvatili da bi Milanović u tome duelu izašao kao pobjednik. Zato šalju Kolindu”, zaključuje ovaj SDP-ovac.

Da HDZ-u nikako ne može štetiti svrstavanje Kolinde Grabar-Kitarović uz njihovu koaliciju misli još jedan član Predsjedništva SDP-a. Ali i on je uvjeren kako njena pretjerana kampanja u korist HDZ-a može utjecati i na SDP-ove birače da se dodatno homogeniziraju.

“Postoje legitimna neslaganja oko naših i njenih politika. Tu, naravno, treba reagirati. Ali ne trebamo odgovarati na svaku njenu provokaciju. To je zbilja kontraproduktivno”, kaže Globus jedan od Milanovićevih bliskih suradnika, i dodaje pohvalu predsjednici što je odustala od seljenja ureda u Vukovar u jeku predizborne kampanje.

Situacija je jednostavna, smatraju u SDP-u, i lako dokaziva.

“Možete li se sjetiti ijedne predsjedničine pohvale na račun ove Vlade?” - retorički se upitao jedan ministar i član Predsjedništva SDP-a.

“Nizale su se samo kritike, a nismo čuli da je ikad nešto rekla protiv svoje stranke, iz koje je formalno izašla.”

Ovaj visokopozicionirani član stranke smatra kako predsjednica ne bi trebala sudjelovati u dnevno-političkim pitanjima, osim onih koja su joj Ustavom dodijeljena. Kad HDZ u kampanji koristi predsjednicu, kaže taj Globusov sugovornik, to je uzurpacija institucije.

“Ona se više svrstava nego što se suzdržava. Stalno traži borbu s Milanovićem kako bi u prvom planu bila ona, a ne Karamarko. I to HDZ-u zasad odgovara, što bi se moglo shvatiti kao udruženi pothvat”, smatra ovaj član Predsjedništva SDP-a.

Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović, svjedoče nam izvori iz vrha stranke, jednostavno ne podnosi Kolindu Grabar-Kitarović. Nimalo je ne štedi u neformalnim razgovorima s najbližim suradnicima. Postoje čak i razmišljanja u stranci da je Milanović možda očekivao da će s predsjednicom ipak nakon izbora izgraditi neku suradnju, premda je bila izabrana voljom desnih birača. No kad je shvatio da to neće biti tako, počeo se s njom žestoko svađati.

I dok se u stranci svi slažu kako je predsjednica aktivna u kampanji HDZ-a, o načinu na koji SDP treba na to odgovoriti, baš se i ne slažu. Jedni kažu da treba ignorirati njene provokacije jer smatraju da im mogu samo štetiti, drugi vjeruju da svaki put valja žestoko odgovoriti, a treći su skloni taktici da joj treba kontrirati samo u pitanjima koja otkrivaju njene pokušaje širenja svojih ustavnih ovlasti.

Ali i to na pristojan način, nikako agresivno niti podcjenjivački.

A to svakako nije bio slučaj kad je, recimo, Milanović nedavno napao Grabar-Kitarović zbog njenog odlaska u New York i rekao da je otišla u šoping, a ona je zapravo bila na Generalnoj skupštini UN-a, gdje je razgovarala s mnogim svjetskim liderima, nakratko i s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom.

To ne samo da je bilo politički nisko i promašeno, nego je bilo i seksistički jer muškog predsjednika sigurno ne bi bio prozivao zbog šopinga.

Zanimljivo je promatrati kako se u toj situaciji stalnih sukobljavanja s predsjednicom Republike postavlja HNS, drugi najvažniji koalicijski partner SDP-a.

Još na početku predsjedničina mandata HNS se ogradio od SDP-ovih napada, pa su tako otišli i na razgovor na Pantovčak koji je predsjednica organizirala sa svim parlamentarnim strankama.

SDP ju je odbio, ali HNS se odazvao pozivu. I sama Kolinda Grabar-Kitarović znala je reći kako ima dobar odnos s HNS-ovim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Čak se predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala s predsjednicom na početku njenog mandata, a kad o njoj javno govori, bira riječi. Iako zna kritizirati njenu politiku, to ipak radi u rukavicama, bez uvreda, što mnogi povezuju s činjenicom da je Pusić i dalje kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, te da bi joj podrška predsjednice dobro došla.

Nekadašnji najbliži suradnik Vesne Pusić, danas predsjednik stranke Reformisti Radimir Čačić, također ocjenjuje kako se Kolinda Grabar-Kitarović neupitno svrstala samo na jednu stranu i kako to nije dobro ni za nju niti za funkciju koju obnaša, a on misli čak ni za HDZ.

“To nije dobro za HDZ jer ih getoizira. A SDP se tu dobro postavio prema svojim biračima. Kohabitacija između bivše premijerke Jadranke Kosor i bivšega predsjednika Republike Ive Josipovića bila je dobra, iako su bili iz različitih političkih opcija”, podsjeća Čačić.

I neki drugi Milanovićevi ministri blaži su u javnim nastupima prema Kolindi Grabar-Kitarović. Ministar obrane Ante Kotromanović vrlo je dobro s njom surađivao oko proslave 20. godišnjice Oluje, kad je u Zagrebu održan vojni mimohod. Kotromanović je i nakon njenog inzistiranja na sazivanju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog izbjegličke krize izjavio kako je razgovor bio vrlo dobar i da su predsjednicu izvijestili o svemu.

S druge strane, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije ostao imun na predsjedničine kritike. Kolinda Grabar-Kitarović, po Ostojićevu mišljenju, širila je histeriju oko izbjeglica. Prozvao ju je da je umjesto posjeta Budimpešti mogla doći u kamp u Opatovcu, te se zapitao kako joj je tako brzo prešla prehlada zbog koje nije došla na prijem za Dan policije. Svađa je nastala i zbog hrvatskog vlaka koji su zaplijenili Mađari. Grabar-Kitarović tvrdila je da je ona zaslužna za povratak vlaka jer je o tome razgovarala s Viktorom Orbanom, a Ostojić je pak govorio da je MUP to već ranije bio dogovorio.

No unatoč oštrim napadima, nakon što je predsjednica ipak posjetila izbjeglički kamp u Opatovcu, Ostojić se nekako primirio, srdačno je dočekao i poveo u obilazak kampa.

To su primijetili i Globusovi izvori s Pantovčaka koji, logično, tvrde da je Kolinda Grabar-Kitarović primjer političke objektivnosti i kako svi problemi dolaze jer u SDP-ovoj izbornoj kampanji važno mjesto ima konfrontiranje s predsjednicom. Tako nas barem, uvjerava, jedan od važnijih članova predsjedničina savjetničkog tima.

“Ovo što radi SDP je šašavo. Ona se odavno odlučila distancirati od stranaka tijekom kampanje, baš zato da je nitko ne bi mogao optužiti da pomaže HDZ-u. Sad ide u Kinu baš zbog toga da barem šest dana bude daleko od političkih svađa. Iz sličnih razloga otputovala je u Ameriku i na sastanak V4. Umjesto da to prihvate kao poželjno ponašanje, iz SDP-a otvaraju bespotrebne sukobe“, kaže Globusu ovaj bliski suradnik predsjednice Republike.

Usput dodaje kako čak i neki članovi Vlade u četiri oka lijepo komuniciraju s Kolindom. Poput ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića s kojim je u nedjelju posjetila izbjeglice u Opatovcu.

“Ostojić se ponašao vrlo korektno, a mislim da smo i mi tim posjetom pokazali kako želimo depolitizirati migrantsku krizu”, kaže bliski Kolindin suradnik.

Ipak, na optužbe iz SDP-a prema kojima postoji opasnost da Kolinda Grabar-Kitarović nakon izbora stane na stranu HDZ-a, na Pantovčaku su promptno reagirali tvrdnjom da će ona mandat za sastavljanje Vlade dati sukladno svojim ustavnim ovlastima, i o tom pitanju razgovarati s ustavnim stručnjacima po povratku iz Kine. “Predsjednica zna koje su njene ovlasti, ali želi o toj temi razgovarati i s ustavnim stručnjacima”, kratko odgovaraju iz Kolindina okruženja.

Pred SDP-om je, dakle, veliki izazov kako se postaviti prema kritikama koje dolaze s Pantovčaka.

Uz taj faktor “Kolinda”, koji bi im mogao ozbiljno pomrsiti račune u kampanji, stranku muče i drugi problemi.

Jedna od važnijih dilema jest koga će Milanović staviti na listu.

Ove subote održava se sjednica Glavnog odbora stranke na kojoj će to najviše stranačko tijelo potvrditi liste za Sabor. Pitanje imena na listama uvijek poteže unutarnje sukobe u stranci, zato je Milanović odlučio sjednicu Predsjedništva SDP-a, s koje će poslati liste, održati umjesto ove srijede, tek u subotu, dva sata prije Glavnog odbora kako bi spriječio curenje imena u medije i time zaustavio unutarstranačke razmirice.

U SDP-u su svjesni da bez jakih imena na listama nema ni pobjede, a kao posebno velik izazov predstavljat će im osvajanje četiri zagrebačke jedinice. Bez obzira koliko tko govorio da je bitno dobiti gradove Osijek i Split, za pobjedu na izborima SDP će morati osigurati prednost u sve, ili najmanje tri zagrebačke jedinice kako bi nadomjestio gubitak IX. dalmatinsko-ličke jedinice i dvije slavonske izborne jedinice. Zato u stranci postoje razmišljanja da bi Boris Lalovac, najpopularniji ministar u Milanovićevoj Vladi, trebao pripomoći SDP-u u II. izbornoj jedinici, umjesto u svojoj matičnoj X.

Iako, postoje i oprečni stavovi koji kažu: “Pa gdje će hajdukovac u zagrebačku izbornu jedinicu?” Ti najbliži premijerovi suradnici uvjeravaju nas kako će Lalovac ipak biti prvi na listi u Dalmaciji.

“Nije točno ovo da IV. i X. izborna jedinica odlučuju izbore. Ključno pitanje ovih izbora predstavljaju četiri zagrebačke jedinice i to kako će HDZ u njima proći jer su oni zadnji put u Zagrebu prošli katastrofalno”, tvrdi Globusu jedan ministar u Vladi.

A Kukuriku?

“Danas je bolje nego prije mjesec dana. A za mjesec dana će biti bolje nego danas”, uslijedio je filozofski odgovor.

U vodstvu zagrebačkog SDP-a procjenjuju kako će Kukuriku lista u I. izbornoj jedinici postići relativnu većinu i osvojiti sedam mandata. Problem je drugi dio njihove procjene prema kojem HDZ osvaja šest, a možda i sedam zastupničkih mandata. Onaj posljednji eventualno mogu dobiti lista Milana Bandića ili Mirela Holy.

Ovakva situacija, reći će jedan poznavatelj situacije blizak Milanoviću, rezultirala je takozvanom “Berinom listom”, odnosno popisom kandidata za idući Sabor s područja glavnog grada, koji je sastavio Gradski odbor SDP-a koji vodi Davor Bernardić.

Lista je maksimalno pravovjerna i unutra su Milanović, Rajko Ostojić, Igor Dragovan, Tomislav Saucha, Mirando Mrsić... Znači, sam stranački vrh, plus Bernardić, njegov intimus Zvane Brumić i nekoliko suradnika, nepoznatih na nacionalnoj razini.

“Bero ne želi sukob s Milanovićem“, smatra jedan od njih i dodaje interesantan podatak: kako Bernardić (unatoč javnoj percepciji) nije baš blizak sa Zlatkom Komadinom, primorsko-goranskim županom i najglasnijim antimilanovićevcem u Socijaldemokratskoj partiji.

Na prošlim izborima tadašnja Kukuriku-koalicija u te četiri jedinice osvojila je čak 35 mandata. Sad se nadaju da će osvojiti barem 27 mandata. Računaju i na to da su Laburisti te 2011. godine osvojili četiri mandata u tim jedinicama, pa da bi im sadašnja koalicija s njima trebala donijeti barem jedan do dva mandata više.

Inače, u SDP-u računaju da sigurno neće osvojiti 80 mandata kao na prošlim izborima, ali zadovoljavajući bi im rezultat bio da prosječno u svakoj jedinici ne izgube više od dva mandata, što znači 60 mandata na kraju. Ali, sastavljanje Vlade ovisit će i o njihovim potencijalnim koalicijskim partnerima nakon izbora.

To je još jedan od problema koji muči SDP. Naime, iako računaju na to da ORaH i IDS sigurno neće s HDZ-om, te da je koalicija “Hrvatska raste” prvi izbor za postizbornu koaliciju Josipovićevih “progresivaca” i Čačićevih Reformista, pitanje je koliko će mandata te stranke osvojiti.

Drugo je pitanje kako će se postaviti Most i hoće li oni na kraju podržati Karamarka ili Milanovića. Jedan dio Mosta, a tu SDP-ovci misle na omiškoga gradonačelnika Ivana Kovačića, mogao bi se prikloniti ljevici, dok bi dio okupljen oko Bože Petrova mogao dići ruku za Karamarkovu vladu. U izbornoj utrci je i Milan Bandić, koji bi mogao osvojiti nekoliko mandata u Zagrebu. To SDP-u odgovara jer smatraju da zagrebački gradonačelnik grabi u HDZ-ov bazen birača, a ako im bude potreban za sastavljanje Vlade, zaboravit će na sve sukobe između njega i Milanovića, što se već neslužbeno najavljivalo u medijima. Zaboravit će Milanović i na crne košulje HDSSB-ovaca, jer oni vjerojatno osvajaju barem četiri mandata, pa mu ni oni više nisu neprihvatljivi za suradnju.

“Stvari su potpuno jasne”, kaže Čačić, “Mi smo centar i s te pozicije izlazimo na izbore. Nije pitanje s kime će SDP, nego bismo li mi s njima. Oni bi, vidimo, i sa crnim vragom kako bi formirali većinu. Neka ljubazno i pristojno najprije pometu sve smeće koje su prosuli, a onda neka razmisle kako će se poslije izbora javiti ako budu u poziciji. Mi ćemo se, naravno, pristojno odazvati”, poručuje Čačić.

Nenadano je u SDP-u iskrsnuo još jedan potencijalni problem, a to je pitanje dijaspore. Naime, zbog odluke da neće imati listu za dijasporu, prema novim izbornim pravilima, njihova će lista biti među zadnjima.

“Jako bih se iznenadio kad bi SDP sudjelovao na izborima u dijaspori. Ako postoje takve ideje, one su u dubokoj ilegali, međutim u širem stranačkom vrhu nitko dosad nije otvorio tu mogućnost”, smatra član Predsjedništva SDP-a.

Definitivna odluku, dodaje, u subotu će donijeti Glavni odbor SDP-a, ali teško je vjerovati da bi Milanović mogao predložiti nešto što se kosi sa stavovima 99 posto stranačkog članstva, a i njegovim.

U tom slučaju Vladina koalicija suočit će se s problemom jer neće imati istaknute liste u svih 11 jedinica. To znači da će, recimo, u IX. izbornoj jedinici Kukuriku-savez biti na 13. mjestu, a u I. na 26. mjestu liste.

“To je marketinški problem jer u kampanji ne možemo poslati poruku tipa: “Glasajte za listu Hrvatska raste pod rednim brojem 10”, objašnjavaju na Iblerovu trgu.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 11:04