EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

CIJENA OSTANKA NA VLASTI Koliko bi Milanovićev pokušaj osvajanja još jednog mandata mogao koštati porezne obveznike?

Novi Globus donosi računicu koja otkriva koliko će pokušaj osvajanja još jednog mandata sadašnje koalicije porezne obveznike na kraju koštati
 Cropix / Copyrighted








Kad je potkraj srpnja Vlada Zorana Milanovića zasjela na još jednu od svojih redovnih sjednica, na sedmoj točki dnevnog reda našlo se i sljedeće: “Prijedlog odluke o dodatnim mjerama za ublažavanje financijskih teškoća dužnika koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate koje je pokrenula Hrvatska radiotelevizija.”

Drugim riječima – oprost dugovanja socijalno osjetljivim građanima prema HRT-u, i to po drugi put, jer je ova javna tvrtka u prvom valu, dakle od početka godine, istim građanima već bila otpisala 13,4 milijuna kuna.

Iznos je naizgled sitnica, jer sve je “sitnica” kad dolazi iz velike, javne, zajedničke blagajne. No to je samo jedna od darovanih stavki izraženih u milijunima, na koncu milijardama kuna, s kojima će se država suočiti tamo negdje u siječnju 2016. godine.

S tom godinom na naplatu će početi stizati većina financijski vrlo izdašnih i širokogrudnih mjera: različiti poticaji i porezne olakšice, socijalne naknade, subvencije, stipendije, sanacije, investicije, vaučeri – sva sila zamislivih i nezamislivih darova koji se svi ulažu u jedan, isti zamišljeni veliki cilj: još jedan mandat na čelu države.

Pouzdamo li se u Globusovu vrlo konzervativnu računicu, sva je prilika da će pokušaj osvajanja još jednog mandata sadašnje koalicije porezne obveznike na kraju stajati nešto malo manje od dvije milijarde kuna, točnije 1.972 milijardi, na koliko su se već popele dosad obznanjene mjere Kukuriku-koalicije.

Najveći dio ide na dugoočekivano rješenje problema dužnika u švicarskom franku.

Vojni mimohod
Cropix

Vojni mimohod, koji se u Zagrebu održao 4. kolovoza, dan uoči dvadesete obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja”, koštao je “zanemarivih” 12,5 milijuna kuna, a potom je trebalo popraviti Vukovarsku ulicu, za što su građani Zagreba izdvojili još sedam milijuna kuna

Novi Globus donosi intervju s Jadrankom Kosor u kojem otkriva: “Suradnja s Milanovićem? Danas lakše nego prije četiri godine. On se mijenjao i sad mu je jasno kako biti premijer znači samo samo rad, rad i rad.”

Donosimo ispovijest migranta iz Sirije, te pišemo o vlastitoj povijesti koju smo zaboravili: 'Seobe su ono što je stvorilo današnji svijet mira i blagostanja. Ali Europa se sada boji upravo onoga što je njena najveća dragocjenost – novog miješanja naroda.'

Otkrivamo što sve kriju crne policijske statistike: svakoga dana dogodi se 86 prometnih nesreća, a Hrvati samoubojstvo najčešće izvrše vješanjem. Josip Novaković, američki pisac porijeklom iz Hrvatske, finalist Bookera, najuglednije nagrade za romane pisane na engleskom, samo za Globus donosi veliki portret najboljeg tenisača svijeta – Novaka Đokovića.

Saznajemo da Čačić uopće ne računa na Josipovića, otkrivamo u 10 godina bit će 5000 prvašića manje, donosimo briefing s Vesnom Lamza Posavec, te doznajemo da medicinski kanabis uskoro dolazi u domaće ljekarne. Tomislav Židak za Globus piše o posljedicama debakla u Bakuu i Oslu.

Otkrivamo zašto su svi ludi za design thinkingom, te kako je u Dubaiju narasla prva 'pametna' palma. Samo za Globus Marijan Dužić otkriva zašto je u Supetar uložio 40 milijuna eura.

Globus donosi portrete svih demokratskih i republikanskih pretendenata na mjesto američkog predsjednika, za izbore koji će se održati u studenome 2016.

Pišemo o Anatoliju Motiljovu, te donosimo fotorobot s IFA – velesajma gadgeta. Saznajemo koliko su sretni Danci i Hrvati, te donosimo kako izračunati starost srca.

Ivana Brkljačić za Globus odgovara na 10 pitanja o Hanžeku, a Globusov reporter posjetio je najekskluzivniji jedriličarski klub na svijetu, Yacht Club de Monaco, te jedrio na najbržoj jedrilici svijeta, moćnoj Esimit Europa 2, dio čije je posade i hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić. Otkrivamo sve o RoomEscape svjetski popularnoj igri koja je stigla i u Zagreb, Split i Pulu.

U ekskluzivnom razgovoru za Globus 79-godišnji arhitekt Branko Silađin objašnjava svoje kontroverzne projekte, a Barbara Nola najavljuje Molièrea u Gavelli. Donosimo fotopriču o Krunoslavu Cigoju, rock biografiju Chrissie Hynde, a Teofil Pančić donosi osvrt na Big Brother.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:09