TEŠKA SITUACIJA

Zbog loše situacije u Grčkoj na Wall Streetu cijene dionica pale četvrti dan zaredom

NEW YORK - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica pale četvrti dan zaredom jer se ulagači plaše pogoršanja ionako teške gospodarske i političke situacije u Grčkoj , pa ih nisu ohrabrile ni naznake stabilnog rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks oslabio je 0,26 posto, na 12.598 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 posto, na 1.324 boda, a Nasdaq indeks 0,68 posto, na 2.874 boda.

Veći dio trgovanja burzovni su indeksi proveli u pozitivnom području, zahvaljujući uvjeravanju dužnosnika iz eurozone da će učiniti sve kako bi Grčka ostala u tom bloku .

Međutim, ulagače je pokolebala poruka iz Europske središnje banke da neće financirati one grčke banke koje nisu provele dokapitalizaciju. A situacija je u grčkim bankama teška jer su Grci, u strahu od devalvacije ako Atena izađe iz eurozone, samo u ponedjeljak iz banaka povukli barem 700 milijuna eura.

Nakon neuspješnih pokušaja formiranja koalicijske vlade, u Grčkoj su novi parlamentarni izbori zakazani za 17. lipnja, a prema anketama najviše bi glasova mogle dobiti lijevo orijentirane stranke koje se protive oštrim mjerama štednje koje je prethodna vlada dogovorila s Europskom unijom i MMF-om.

Novi makroekonomski podaci ukazuju, pak, na daljnji solidan rast industrijske proizvodnje u SAD-u, a u travnju je porasla i aktivnost u građevinskom sektoru, što budi nadu u oporavak tržišta nekretnina.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,60 posto, na 5.405 bodova, a frankfurtski DAX 0,26 posto, na 6.384 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,31 posto, na 3.048 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:36