BIZARNE POSLJEDICE

ZAMRZAVANJE FRANKA LOŠE JE PO DUŽNIKE? Ako tečaj nastavi padati, imat će više štete nego koristi

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Nakon što je dosegnuo rekordnu razinu od 7,7 kuna za jedan franak, tečaj švicarske valute zadnjih dana konstantno pada, u prosjeku 1 posto po danu. Jučer je, tako, prema srednjem tečaju HNB-a za jedan franak trebalo dati 7,38 kuna.

Ako nastavi padati tim tempom, franak će se već za desetak dana spustiti na razinu od 6,39 kuna, odnosno na tečaj koji je Vlada zakonom fiksirala kao tečaj po kojem fizičke osobe otplaćuju kredite vezane valutnom klauzulom u franku.

Zbog toga se jučer postavilo pitanje što ako tečaj padne ispod onog koji je fiksiran Zakonom donesenim prošlog tjedna. Ako bi zakon ostao na snazi, korisnici kredita bi morali nastaviti plaćati kredit po tom tečaju, bez obzira na to što bi realan tečaj bio niži.

- To je najmanji problem. Ako do toga dođe, održat ćemo hitnu telefonsku sjednicu i promijeniti zakon - potvrdio nam je jučer izvor iz Vlade.

Podsjetimo, izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju tečaj franka za otplatu kredita fiksiran je na 6,39 kuna u sljedećih 12 mjesci. Riječ je o tečaju koji je vrijedio dan prije nego što je Švicarska narodna banka prestala kontolirati tečaj franka u odnosu na euro, pa je švicarska valuta u jednom danu preskočila sedam kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 20:56