SVE SU IM UZELI

Wolf: Za otetu Podravku dali su nam samo 340 tisuća eura

Komunistička je vlast 1945. godine Wolfovima oduzela Industriju konzervi, zemlju, poslovne zgrade, novac, BMW 321 koji je u to vrijeme bio vrhunac automobilske industrije
 Nikola Wolf / Cropix / Podravski list

KOPRIVNICA, ZAGREB - Potomci braće Wolf, na čijem je poduzeću niknula koprivnička prehrambena kompanija Podravka, dobili su od države naknadu za imovinu koju im je oduzela “narodna vlast” 1946. godine.

Kalvarija obitelji Wolf

Kako se doznaje iz HFP-ovih izvora, potomci Wolfovih koji danas žive u Opatiji dobili su dionice Podravke vrijedne oko 340.000 eura, odnosno oko 2,5 milijuna kuna. Time je okončana više od šest desetljeća duga kalvarija nasljednika nekoć uglednih koprivničkih industrijalaca koji su u studenom 1949., pod budnom paskom Udbe i milicije, morali napustiti svoj dom, današnju rudarsku zgradu u Starčevićevoj ulici u Koprivnici. Wolfovi su samo jedna od mnogih koprivničkih obitelji čije su nekretnine završile u temeljnom kapitalu Podravke i zbog kojih u Hrvatskom fondu za privatizaciju i dalje stoji rezerviranih 8,45 posto Podravkinih dionica za naknadu vlasnicima oduzete imovine.

Ipak se nagodili

Riječ je o dionicama tržišno vrijednima oko 150 milijuna kuna i one se, zbog tereta bivših vlasnika nekretnina, ne mogu prodavati. Potomci obitelji Wolf - Marijan, Zdravko, Biserka, Marija i Predrag - pristali su na kraju na nagodbu s HFP-om premda je tih 340.000 eura daleko od stvarne vrijednosti nekretnina i pokretnina koje su im oduzete. Komunistička im je vlast uzela sve: Industriju konzervi braće Wolf, zemljište, zgrade u Starčevićevoj, novac, automobile. U svibnju 1945. oduzet im je, primjerice, i BMW 321 koji je u to doba bio vrhunac automobilske industrije i vjerojatno jedini takav primjerak na području Hrvatske. Nasljednici braće Wolf sretni su da je konačno završeno natezanje s državom, ali nisu zadovoljni visinom naknade. - Dobili smo naknadu za nekretnine koje još postoje u Koprivnici i ona se ne odnosi na stvarnu vrijednost tvornice, pokretnina i druge imovine - kaže Marijan Wolf, sin bivšeg vlasnika koprivničke Industrije konzervi.

Bogomdana Podravina

Prisjećajući se razgovora s pokojnim ocem, kaže da je njihova tvornica nastala u Podravini jer je tamo bogomdana lokacija za uzgoj voća i povrća. Priznaje pak kako je malo nedostajalo da njegov otac pogon za preradu povrća sagradi u Metkoviću zbog bogate doline Neretve. Marijan Steiner, jedini živući vlasnik kojem je oduzeta imovina, podnio je još 2002. zahtjev za povrat Podravkine pivnice Kraluš i kafića Calypso u središtu grada, ali njegov predmet nije se pomaknuo s mrtve točke.

Kanadski državljanin

U Uredu državne uprave u Koprivnici tumače da je Steiner državljanin Kanade, a ta zemlja nema s Hrvatskom potpisan međudržavni sporazum kojim se rješavaju pitanja povrata oduzete imovine. Ured je zbog toga odredio vještačenje kako bi se utvrdila stvarna vrijednost objekata koje su Steineru oduzete 1945. godine. Za te su objekte u HFP-u osigurane Podravkine dionice koje bi trebale poslužiti kao naknada bivšem vlasniku. Također bivši vlasnici zemljišta u krugu tvornice mogu birati naknadu u dionicama Podravke ili državnim obveznicama.

‘Srce mi puca kad uvoze povrće’

Sin utemeljitelja korivnivničke Industrije konzervi, Marijan Wolf, ne može se načuditi da se današnja proizvodnja u Podravki bazira na uvoznom voću i povrću. - Čudno je da nema dosta domaćeg povrća i srce mi puca kad slušam razne konzultante kojima ta činjenica ne znači baš ništa - rezignirano će Marijan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:36