ZADUŽENOST

Vanjski dug smanjen za 600 mil. eura

Na smanjenje zaduženosti najviše su utjecale banke kojima je vanjski dug u dva mjeseca pao oko 500 milijuna eura
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski inozemni dug, prema podacima Hrvatske narodne banke, krajem veljače iznosio je 43,9 milijarde eura. To je 600 milijuna eura manje nego krajem 2009. godine.

Kreditna aktivnost

Smanjenju duga najviše su pridonijele poslovne banke koje su značajno smanjile kreditnu aktivnost jer je sve manje onih koji su spremni za nova zaduženja. Vanjski dug banaka smanjen je u dva mjeseca sa 10,6 na 10,1 milijardu eura.

Razinu vanjske zaduženosti neznatno je smanjila i država. Sa 5,1 milijardu eura u prosincu vanjski dug države smanjen je u veljači na 4,9 milijardi eura. No, tijekom ove godine država će sigurno povećati svoju zaduženost. Izdanje euroobveznica koje je bilo planirano za drugi kvartal ove, kako sada stvari stoje, bit će odgođen za jesen zbog nestabilnosti koja vlada na međunarodnim tržištima. Stanje inozemnih obveza ostalih domaćih sektora, pak, blago se povećalo.

Godišnji skok

Inozemni dug poduzeća krajem veljače iznosio je 21,4 milijarde eura, neznatno više nego dva mjeseca ranije. No, u godinu dana dug poduzeća porastao je oko milijardu eura. Međutim, u proteklih godinu dana dug poduzeća povećan je za milijardu eura.

Ukupan vanjski dug zemlje u proteklih godinu porastao je sa 40,3 na 43,9, odnosno nešto manje od 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:31