IZLAZIMO LI IZ KRIZE?

UNICREDIT: Rastemo! Oporavak već u 2013. HYPO: Padamo! BDP će rasti tek 2015.

Analitičari se razilaze kad je riječ o hrvatskoj ekonomiji u idućih nekoliko godina
 AFP

Među domaćim analitičarima gotovo da vlada konsenzus o tome koliko će BDP pasti ove godine, ali razilaženja su ipak primjetna kad je riječ o hrvatskoj ekonomiji u idućih nekoliko godina. Hrvoje Stojić, voditelj sektora istraživanja u Hypo banci, ostaje dosljedan svojem “statusu” najpesimističnijeg analitičara i, prema njegovu mišljenju, Hrvatska bi tek 2014. godine mogla biti na pozitivnoj nuli. Posljedično, nastavit će rasti i nezaposlenost te se bolji uvjeti na tržištu rada ne mogu očekivati do 2015., djelomice zbog pogoršanog vanjskog okruženja, ali i očekivanog nastavka strukturnih reformi.

Nakon početkog pritiska na prihode, u idućim godinama fiskalna će se prilagodba intenzivirati na rashodovnoj strani, a to uključuje i konačnu racionalizaciju socijalnih prava. Sve će se to odraziti i na domaću potražnju. Ipak, ništa od toga ne mora biti loše. Štoviše, Stojić smatra da je Hrvatskoj nužna “političko-ekonomska katarza” koje će posljedica biti i smanjivanje jediničnog troška rada.

- Njemačka je bila europski bolesnik više od deset godina i u tom je razdoblju smanjila trošak rada više od 20 posto. U zemljama s periferije Europe on se istodobno povećao za 20 do 30 posto. Zato je Njemačka danas najsnažnija europska ekonomija - rekao je Stojić na predstvaljanju publikacije “Markoekonomske prognoze 2013.-2014.”.

Primjerom Njemačke poslužio se kako bi povukao paralelu s Hrvatskom. To što će Hrvatska biti “bolesnik jugoistočne Europe” još nekoliko godina, ne bi trebalo, smatra Stojić, biti problem bude li u tom razdoblju provodila strukturne reforme. Premda ima dojam da je značajno povećana sklonost reformama, uključujući ukidanje neograničenog trajanja kolektivnih ugovora te restrukturiranje javnih tvrtki, analitičar Hypo banke misli da bi tempo ipak mogao biti jači.

Za razliku od Stojića, Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke, ponudio je naznake optimizma već za iduću godinu. U 2013. godini, naime, očekuje rast BDP-a od 0,5 posto, a u 2014. ekonomija bi, vjeruje, mogla rasti već osjetnih 2 posto. Tako bi anketna nezaposlenost s ovogodišnjih 15 posto mogla pasti na 13,5 posto u 2014. Popuštanje tenzija na tržištu rada i blagi pad nezaposlenosti glavni ekonomist Zagrebačke banke očekuje već iduće godine.

- U 2013. ulazak u EU trebao bi poslužiti kao katalizator ekonomske politike za ubrzavanje reformi i privatizacije, jačanje investicija, korištenje sredstava iz europskih fondova i jačanje fiskalne politike - pojašnjava Dolenec potaknut objavljivanjem izvještaja CEE Quarterly za četvrto tromjesečje 2012. S obzirom na pogoršane izglede u eurozoni, Zagrebačka banka malo je revidirala prognoze kretanja BDP-a naniže za ovu i iduću godinu, ali u svemu pronalazi i “ohrabrujuće čimbenike”. To su turistički sektor, u kojem bilježi povećanje broja dolazaka i noćenja turista, te nastavak fiskalne konsolidacije, što je honorirala i rejting agencija Fitch.

- Fitcheva promjena izgleda kreditnog rejtinga iz negativnog u stabilni je poticajna i istodobno pruža priliku za ispunjavanje obveza iz zahtjevnog višegodišnjeg programa reformi - ističe Dolenec. On smatra da će proračun za 2013. biti važan ispit za Vladu “jer treba obuhvatiti i smanjivanje rashoda i šire strukturne reforme, uključujući reforme tržišta rada te javne i državne uprave”.

Sudeći po brojkama koje iznosi, Dolenec vjeruje da će Vlada biti prilično uspješna u smanjivanju proračunskog deficita. S ovogodišnjih 4,3 posto BDP-a, deficit će, procjenjuje, u 2014. pasti na 2,9 posto. Njegov kolega u Hypo banci i u ovom je segmentu mnogo oprezniji i uvjeren da će deficit u tom razdoblju pasti sa 4,5 na 4 posto BDP-a. No, utješno je barem to što će hrvatski proračun već idućeg ljeta morati na kontrolu u Bruxelles. Ulazak u EU podrazumijeva i veći nadzor hrvatskih javnih financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:24