SMANJENJE TROŠKOVA

UniCredit banka zatvara više od polovice svojih podružnica i dijeli 6150 otkaza

U Austriji, UniCredit će preseliti svojih 4.000 radnika iz više zgrada u jednu, u predgrađu Beča, a slično će postupiti u Zagrebu, Sofiji, Bukureštu, Moskvi i Pragu
 AFP

ZAGREB - Talijanska banka UniCredit, vlasnik hrvatske Zagrebačke banke, najavila je kako će u sljedećih par godina zatvoriti dio svojih podružnica pri čemu se očekuje da će do 2015. uštedjeti čak 50 milijuna eura godišnje.

Šef odjeljenja za nekretnine UniCredita Paolo Gencarelli izjavio je kako će banka smanjiti površinu koju zauzima mreža poslovnica - sa 160 na 75. Prvo će se ugasiti poslovnice koje posluju u iznajmljenim prostorima, a nakon toga Uprava UniCredita namjerava prodati i dio svojih zgrada.

Očekuje se kako će u sljedeće četiri godine banka ostati bez 292 tisuća kvadratnih metara uredskih prostora.

Glavni direktor UniCredita Federico Ghizzoni planira maksimalno smanjiti troškove i smanjiti broj zaposlenih na rukovodećim pozicijama ne bi li tako ojačao financijske rezerve banke i povećao profitabilnost.

Ukinut će se 6150 radnih mjesta do 2015. godine, a najavljena je i prodaja imovine u nestrateškim zemljama. Planirana je prodaja centrale u Hamburgu i nekoliko zgrada u Rimu. Promjena će se dogoditi i u Milanu, gdje se nalazi sjedište banke, u kojem će banka raskinuti ugovore o najmu i pripremiti se za selidbu u novu centralu do 2013.

U Austriji, UniCredit će preseliti svojih 4.000 radnika iz više zgrada u jednu, u predgrađu Beča, a slično će postupiti u Zagrebu, Sofiji, Bukureštu, Moskvi i Pragu.

Uprava banke se nada kako će osim na otpuštanju zaposlenih troškove smanjiti i na energetskoj učinkovitosti kvalitetnih zgrada u koje će se preseliti.

Inače, UniCredit planira u siječnu iduće godine ponuditi na prodaju dionice u vrijednosti od 7,5 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:48