RJEŠAVAJU SE DIONICA

ULAGAČI U ŠOKU ZBOG VLADINE NAJAVE 'Grozan tajming. Ljeti ne prodaješ ni polovni bicikl, a kamoli HT'

Dionice su već prejeftine, a prodaja bez reklame na dražbi na Burzi opasna igra
Davor Tomašković, predsjednik uprave HT-a
 Ranko Šuvar / CROPIX / CROPIX

Najava države da ide u prodaju 3,49 posto HT-a, odnosno 2,859.148 dionica ostavila je investitorsku zajednicu blago u šoku. Prva rekacija više fond menadžera i brokera, kada smo ih tijekom jučerašnjeg dana zamolili za komentar, bila je “to se tako ne radi, to je neodgovorno”.

- I ovaj potez je jedna velika nespretnost države. Ne ideš prodavati takav paket dionica usred ljeta, dok su svi još u nogometu, razmišljaju o Svjetskom nogometnom prvenstvu i u mislima su već na plaži i na godišnjem odmoru - rekao je jedan fond menadžer. U srpnju i kolovozu - ilustrirao je to praktičnom ekonomijom - nitko kome nije velika frka ne prodaje ni automobil ni rabljeni bicikl ako želi postići dobru cijenu.

Cijena dionice HT-a već je neko vrijeme na niskim razinama, a u petak je zaronila još malo dublje. Tijekom jučerašnjeg dana njome se trgovalo po prosječnoj cijeni od 145 kuna. Ostvaren je promet od 1,98 milijuna kuna.

Obavijest na Burzi

Dionice HT-a su, tvrde poznavatelji prilika, i sada prejeftine. Prema njihovu mišljenju, možda je već sad bilo onih koji su čuli neke glasine o tome da će država prodavati svoj paket. No, ističu, tajming je užasan. Osim toga, zamjeraju državi i način na koji to misli obaviti. Naime, iako se iz šture obavijesti koju je u četvrtak u poslijepodnevnim satima HT poslao na Zagrebačku burzu i na taj način izvijestio investitorsku zajednicu o akciji države ne može iščitati kako to država, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju planira napraviti, pojavile su se neslužbene informacije da će to ići preko dražbe na Burzi.

414 milijuna

Po mišljenju igrača na tržištu, tako veliki paket trebalo bi dobro izreklamirati u Londonu i ostalim financijskim metropolama. Prisjetili su se da je prije nekoliko godina bivša Vlada imala ideju prodaje ovog paketa (koji je tada bio u portfelju Umirovljeničkog fonda) i paketa od sedam posto koji je u Braniteljskom fondu te da se tada išlo na road show.

No, iako je onda cijena bila iznad 250 kuna, tadašnji Upravni odbor Braniteljskog fonda ocijenio je da treba još pričekati jer je cijena preniska. Na kraju se od prodaje odustalo.

Fond menadžere i brokere zabrinjavaju i glasine o tome na što se novac od prodaje planira potrošiti. Naime, pojavila se neslužbena spekulacija da će se tih malo više od 414 milijuna kuna, ako se računa po jučerašnjoj prosječnoj cijeni, utrošiti za dokapitalizaciju Petrokemije. - Ja to nikada ne bih napravio. Nikada ne bih mijenjao prvoklasnu dionicu za Petrokemiju - prokomentirao je jedan poznavatelj prilika. On smatra da bi bilo puno bolje da je država založila te dionice, uzela kredit, pa kad se cijena popravi, prodala ih.

Pokušaj dogovora

Druga je opcija za državu koju spominju igrači na tržištu je pokušaj dogovora s HT-om, koji još ima važeću odluku Skupštine da ide u otkup 10 posto svojih dionica za trezor.

Iz CERP-a jučer nismo dobili odgovor kako i kada točno država planira prodati dionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 07:51