PAD CIJENA DIONICA

ULAGAČI OPREZNI S&P 500 skliznuo s najviše razine u pet godina

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, nakon što su u petak dosegnule najviše razine u pet godina, jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 50 bodova, ili 0,38 posto, na 13.384 boda, dok je S&P 500 indeks skliznuo 0,31 posto, na 1.461 bod, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 3.098 bodova.

Nakon što je u petak, zahvaljujući izbjegavanju 'fiskalne litice', S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u pet godina, na tržištu je na početku novoga tjedna prevladao oprez.

„Radi se o blagom povlačenju ulagača iz rizičnije imovine uoči sezone poslovnih rezultata u kojoj se ne očekuje ništa sjajno“, kaže Larry Peruzzi, direktor u tvrtki Cabrera Capital Markets.

Sezona objave poslovnih rezultata kompanija počinje u utorak izvješćem Alcoe nakon zatvaranja tržišta. Cijena dionice najvećeg američkog proizvođača aluminija pala je jučer 1,7 posto.

Prema anketi Thomson Reutersa, procjene o poslovanju kompanija iz S&P 500 indeksa u četvrtom tromjesečju nešto su bolje od rezultata u trećem kvartalu, ali znatno slabije nego što su bile prije nekoliko mjeseci. Primjerice, u listopadu su analitičari procjenjivali da će zarade kompanija u četvrtom tromjesečju porasti za prosječno 9,9 posto.

No, s obzirom na niz upozorenja kompanija o pogoršanim poslovnim uvjetima u svijetu, u najnovijoj anketi Reutersa analitičari očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 2,8, a prihodi za 1,9 posto.

Jučer su se, pak, pod pritiskom našle dionice banaka, nakon vijesti da je 10 najvećih američkih banaka pristalo platiti ukupno 8,5 milijardi dolara kako bi se okončala istraga vlasti o tome je li tijekom financijske krize bilo nepravilnosti u ovrhama nad kućama klijenata.

KBW indeks bankarskog sektora oslabio je 0,3 posto. No, to nije bio sektor s najvećim padom. S&P indeks uslužnog sektora potonuo je 1,1, a energetskog 0,8 posto.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 4,8 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 6,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 posto, na 6.064 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,56 posto, na 7.732 boda, a pariški CAC 0,68 posto, na 3.704 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:50