MUKE PO ŠVICARCIMA

Udruga franak tužila sedam banaka: Primjena valutne klauzule je nezakonita!

ZAGREB - Udruga Franak podnijela je 30. rujna Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu protiv sedam poslovnih banaka. Tužbu su podnijeli radi zaštite prava 125.000 građana dužnika sa kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, a protuzakonitima smatraju primjenu valutne klauzule i jednostrane promjene kamatne stope od strane banaka.

Odvjetnici te građanske udruge pronašli su uporište u dvama zakonima i tvrde da se valutna klauzula ne smije primijeniti na fizičke osobe odnosno na potrošače.

Jedan od temelja tužbe leži u Zakonu o zaštiti potrošača koji jamči da je kreditni dužnik obvezan vratiti onoliko koliko je dobio. Kreditni su dužnici dobivali kune, a ne švicarce, a u valutnoj klauzuli stoji da se ne vraća ono što si dobio, nego ono što ti tečaj kaže. U ovom slučaju to je 50% i više, objasnio je odvjetnik udruge Ivo Župić, a navodi HRT.

Druga odredba na temelju koje je podnesena tužba je da su u trenutku sklapanja ugovora kreditni dužnici morali znati iznos glavnice i iznos kamata, što zbog klauzule nisu mogli znati.

Banke su o tužbi obaviještene 7. listopada. Rok očitovanja bio je 18. listopada, no niti jedna banka to nije učinila. Tužbe su podnesene protiv Erste banke, Hypo banke, OTP-a, PBZ-a, Splitske banke, Zagrebačke banke i Volksbanke, objavljeno je iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:26