VLADA

U nadzorni odbor ići će se preko natječaja

U Vladi tvrde da namjeravaju depolitizirati javna poduzeća, pa i nadzorne odbore
 Ivo Ravlić/CROPIX

ZAGREB - Sva poduzeća u većinskom državnom vlasništvu do kraja godine moraju donijeti svoje antikorupcijske programe, a njihova provedba mora početi u sljedećoj godini, odlučila je danas Vlada.

- Vladina tolerancija prema korupciji bit će nula, bez obzira na ime, prezime i funkciju - poručila je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade, na kojoj je usvojen Antikorupcijski program za tvrtke u većinskom državnom vlasništvu od 2010. do 2012. godine.

Slaba priprema

Javna poduzeća, upozorila je premijerka, raspolažu velikom imovinom i zapošljavaju velik broj ljudi. Cilj je Vlade da se te tvrtke u potpunosti depolitizira, zbog čega će država ubuduće raspisivati natječaje za članove nadzornih odbora.

- Hvala dragom Bogu što će se za nadzorne odbore ubuduće raspisivati natječaji pa mi više nećemo morati nositi to breme - nadovezao se ministar financija Ivan Šuker.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič izračunala je da bi nekom dužnosniku, kada bi bio u samo dva nadzorna odbora, trebao najmanje jedan dan pripreme za sjednice. Obvezu izrade antikorupcijskih programa pohvalio je i ministar Božidar Kalmeta, uz tvrdnju da ni mnoge članice Europske Unije nemaju takve odredbe.

Detaljna analiza

- Ovaj antikorupcijski program je dobar materijal. Pozitivno su ga ocijenile sve institucije koje se bore protiv tih anomalija u društvu - ustvrdio je Kalmeta koji se danas našao u središtu pozornosti zbog uhićenja čelnika HAC-a, na čelu s bivšim direktorom te tvrtke Juricom Prskalom, koje se tereti upravo za korupciju.

J. Kosor je najavila je da će Vlada detaljnije analizirati izvješća Državne revizije te nadzirati javna poduzeća nakon njihova objavljivanja. Istaknula je HŽ, HEP, HRT i Janaf.

Država štedi i na liječenju

Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru, ukida se naknada troškova za liječenje građana s područja od posebne državne skrbi izvan mjesta boravka, čime će državni proračun uštedjeti 65 milijuna kuna. Pravo na naknadu troškova prijevoza s tih područja od 2011. imat će samo djeca, oni koji trebaju ići na liječenje u inozemstvo i bolesnici koji idu na dijalizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:14