KORAK DALJE

TRUMP DIŽE TRGOVINSKI RAT NA NOVU RAZINU? Američki predsjednik nastoji uvesti carine od 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe

Donald Trump i Xi Jinping
 Profimedia, UPPA News

Donald Trump najavio je mogućnost novih carina koje bi se odnosile isključivo na Kinu i uvoz kineske tehnologije, telekomunikacijskih naprava, ali i namještaja i igračaka, piše Business Insider.

Novi prijedlog carina usmjeren je protiv najbrže rastućeg kineskog tehnološkog sektora, a Robert Lighthizer, američki trgovinski predstavnik zadužen za prijedlog, predložio je carine u iznosu 30 milijardi dolara na uvoz kineske tehnologije i telekomunikacijskih uređaja. Međutim, Trump smatra da je carine potrebno proširiti i na kineski namještaj i igračke što bi dovelo do iznosa od 60 milijardi dolara carina na uvoz stotine kineskih proizvoda.

Američki se predsjednik poziva na Trgovinski zakon iz 1974. godine, članak 301. koji mu daje ovlasti da poduzme sve potrebne mjere ako strana vlada krši trgovinski sporazum i to čini na teret američke trgovine.

Novi prijedlog trgovinskih restrikcija protiv Kine radi se pod opravdanjem da je Kina odgovorna za krađu intelektualnog vlasništva američkih tvrtki, objavio je Yahoo finance. Naime, Kina „kopira” američku tehnologiju u pogonima američkih tvrtki na svojem teritoriju, a prema istraživanju Nacionalnog ureda za azijska istraživanja, trošak je te krađe intelektualnog vlasništva čak 600 milijardi dolara. Također, Bijeloj kući smeta 375 milijardi dolara viška vrijednosti koju Kina ostvaruju u trgovanju s Amerikom.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang, prenosi Yahoo, zaprijetio je čvrstim mjerama kojima bi Kina obranila svoja prava, ako Amerika ustraje na najavljenim carinama i dodaje da „trgovinski odnosi ne bi smjeli biti igra nulte sume”.

Trumpova službena objava tog prijedloga očekuje se sljedeći tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:41