NAKON PREUZIMANJA

TODORIĆEV VELIKI ZAOKRET Spojit će Konzum i Mercator, pa prodati trećinu nove tvrtke!

Kompanija Adria Retail, u kojoj bi bili objedinjeni Agrokor i Mercator, bila bi izlistana na burzi

U novom pokušaju da preuzme slovenski trgovinski lanac Mercator , koncern Agrokor otklonit će sve optužbe o prezaduženosti. Kako piše slovenski dnevnik Finance koji je vrlo zainteresiran za budućnost najvećeg maloprodajnog lanca u Sloveniji, Agrokor bi se prije konačnog pokretanja transakcije dokapitalizirao, a nakon toga bi se koncern podijelio na dvije zasebne cjeline: trgovinu i prehranu.

Poruka iz Ljubljane

U Agrokoru su jučer bili suzdržani. Bio je zadnji dan predaje neobavezujućih ponuda za preuzimanje Mercatora i nisu željeli komentirati proces kojemu još ni prva stepenica nije dovršena.

U 16.30 iz Ljubljane je stiglo priopćenje: “Konzorcij dioničara Mercatora - Pivovarna union d.d., NLB d.d., Pivovarna Laško, d.d., Nova KBM d.d., Gorenjska banka d.d., Prvi faktor - Faktoring d.o.o., Radenska, d.d., Banka Koper d.d., Hypo Alpe-Adria Bank d.d., NFD d.o.o., Banka Celje d.d. in NFD holding d.d., pregledao je pristigle četiri ponude za Mercator i odlučio podnositeljima ponuda otvoriti potpuni uvid u poslovanje Mercatora kako bi oni nakon toga mogli dati svoje konačne, obavezujuće ponude.

Iz kugova bliskih Agrokoru jučer smo saznali da se Koncern, uspije li mu transakcija, ovaj puta priprema za preuzimanje 100-postotnog vlasništva Mercatora. U prvoj bi etapi kupio 53 posto, koliko je sada ponuđeno na prodaju, a nakon toga, nakon dokapitalizacije i konsolidacije, išlo bi se u drugu transakciju.

Kompanija Adria Retail u kojoj bi bili objedinjeni Agrokor i Mercator nakon nekoliko godina (najmanje tri, najviše pet, kažu naši sugovornici) bila bi izlistana na burzi. Time bi se ulio dodatni kapital, ali i disperziralo vlasništvo nove tvrtke u kojoj obitelj Todorić namjerava zadržati natpolovični udio.

Potpora EBRD-a

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i One Equity partners - posebni investicijski fond u vlasništvu investicijske banke JP Morgan - jučer su neformalno potvrdili da su spremni Agrokoru pomoći sa 400 milijuna eura kapitala kao i u traženju snažnih partnera s kojima bi se podijelilo vlasništvo buduće trgovinske kompanije.

- Kao i prošle godine, tako smo i sada pismom potvrdili da se načelno slažemo s Aagrokorovim pokušajem preuzimanja Mercatora. Službeno još nitko nije preuzeo nikakvu obavezu, rekao nam je jučer izvor iz EBRD-a.

Slovenski mediji u očekivanju rješenja za Mercator opet su podgrijali priču o Agrokorovoj visokoj zaduženosti koja je prošle godine bila jedan od razloga odustajanja od prodaje Mercatora Agrokoru. Strah da će dugovi preuzimatelja pokopati perjanicu slovenske trgovine tada je nadjačao činjenicu da je Agrokor ponudio daleko najviši iznos za Mercatorovu dionicu. Ovaj puta ton je blaži i skloniji Agrokoru koji je, čini se, među četiri zainteresirana partnera jedini koji dolazi “iz branše” i jedini s kojim kompanija može računati na strateško partnerstvo.

Finance ističu kako je Agrokor prva tri tromjesečja prošle godine završio s 3,3 milijarde eura ukupnih obaveza (konsolidirana bilanca grupe još nije objavljena), ali i s prihodom od 3,9 milijarde eura i s operativnom dobiti (EBITDA) od 359 milijuna eura, i jedno i drugo više nego godinu dana ranije.

Refinancirani dug

Agrokor je, navode Finance, već lani djelomično refinancirao obaveze 745 milijuna eura vrijednim izdanjem obveznica čime je otplatio dio starih nedospjelih dugova. Neslužbeno se jučer moglo čuti - napisale su Finance, a mi smo dobili neslužbenu potvrdu - da bi se novi krug refinanciranja mogao zatvoriti tijekom sljedeće tri godine.

Slovenski financijski i poslovni krugovi jučer su o Agrokorovoj ponudi govorili daleko pozitivnije nego godinu dana ranije.

- Todorić ovaj put jasno pokazuje da je spreman uložiti i značajnu količini vlastitog novca i tako sam preuzeti dio rizika koji donosi takva transakcija - rekao nam je jedan od sugovorrnika koji smatra da taj Todorićev potez podiže povjerenje javnosti prema Agrokoru. Ublaži li se strah slovenske javnosti koja nije navikla na rasprodaju domaćih kompanija, vjerojatnost uspješnog dovršetka transakcije bit će daleko veća nego prošle godine, smatraju naši sugovornici u Sloveniji.

Četiri ponude

Ono što je, međutim, zanimljivije od Agrokorove zasad ne previše stresne taktike s otplatom dugova priča je o restrukturiranju kompanije koja sugerira značajne promjene u strukturi koncerna. U takvoj budućoj restrukturiranoj kompaniji, obitelj Todorić zadržala bi 65 posto udjela u trgovinskoj kompaniji Adria Retail, dok bi se proizvodnja hrane zadržala pod današnjim imenom Agrokor i u toj bi kompaniji obitelj zadržala 100-postotni udio u vlasništvu.

U petak, do zaključenja ponude, za Mercator su stigle “četiri solidne ponude”, među kojima je, kako neslužbeno saznajemo, Agrokorova i ovaj puta bila najpovoljnija. U kompaniji jučer nisu htjeli komentirati iznose, kao ni granicu do koje su spremni hvatati cijenu dionice.

Cijena Mercatora na Ljubljanskoj burzi jučer je bila 119 eura po dionici, 46 posto niža od 221 eura po dionici koliko je prije godinu dana ponudio Todorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:53