USPJEH ATLANTIC GRUPE

Tedeschi: 'Ne zanima me Podravka, nego još jači prodor u Rusiju'

 Ruvić

Kada se za osam dana na londonskom One Exchange Squareu, u sjedištu Europske banke za obnovu i razvoj, okupi ekipa vodećih menadžera iz nekoliko najvećih europskih banaka, bit će to finale najveće ovogodišnje EBRD-ove transakcije u korporativnom sektoru.

Velikim, 307 milijuna eura teškim sindiciranim kreditom Atlantic Grupi zadovoljni su danas svi - Emil Tedeschi , predsjednik uprave i većinski dioničar kompanije koja ovim kreditom, daleko povoljnijim od dosadašnjih, sebi otvara prostor za rast i buduće širenje, ali i bankari, koji su napokon u Atlanticu pronašli partnera kojemu bez straha mogu plasirati novac.

Refinanciranje

U priopćenju koje je jučer stiglo iz sjedišta tvrtke piše da je Atlantic Grupa s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC, članica grupe Svjetske banke) i četiri komercijalne banke (Raiffeisen, Unicredit, Sberbank i Erste) potpisala ugovor o refinanciranju.

Sredstva iz ugovorenog paketa ukupne vrijednosti 307 milijuna eura koristit će se primarno za restrukturiranje kompanijske bilance, i to u iznosu od 272 milijuna eura. Ostatak do ukupnog iznosa kompanija će iskoristiti za dodatna unapređenja energetske učinkovitosti (10 milijuna eura) te kao radni kapital (25 milijuna eura).

Honorar za rezultat

Riječ je ujedno i o prvom nastupu najveće ruske banke na hrvatskom tržištu te prvoj suradnji EBRD-a i Sberbanka općenito.

- Mi imamo odlične rezultate, likvidna smo kompanija, ni u ovoj ni u idućoj godini ne dospijeva nam nijedan od postojećih kredita. Ovu transakciju potpisujemo jednostavno zato što je međunarodna financijska industrija odlučila honorirati naš dobar rezultat i ponuditi nam najbolje moguće uvjete. To je verifikacija i svojevrsna nagrada za našu izvrsnost. Najveća akvizicija u regiji, uspješna integracija, prepoznavanje Atlantica kao uspješne i tvrtke i poslodavca u cijeloj regiji, ali i šire, to je postignuće. I na tome nećemo stati - rekao nam je jučer Emil Tedeschi .

Po kompleksnosti, kaže Tedeschi, ova transakcija nije ništa manje zahtjevna od akvizicije Droge Kolinske. Danas, kad zemlje u okruženju imaju pad BDP-a i kad je premija na rizike njihova kreditiranja izuzetno visoka, ostvariti takvu transakciju je pothvat. Zato, kaže, skida kapu Atlanticovoj ekipi koja je to odlično obavila.

Platforma za iskorak

Atlantic Grupa ubuduće će plaćati prosječnu kamatu od 4,71 posto godišnje. Novi uvjeti kompaniji donose značajnu uštedu u poslovanju, a međunarodnoj financijskoj zajednici istodobno šalju signal o rastućem rejtingu Atlantica.

- I EBRD i IFC, ali i sve banke u sindikatu, u potpunosti podržavaju strategiju kompanije. Uz financijski izuzetno stabilne i povoljne uvjete poslovanja u idućih sedam godina, koliki je rok otplate kredita, stvorena je i platforma za neki novi iskorak, novu moguću akviziciju u budućnosti - kaže Tedeschi.

U ovom trenutku Atlantic još nije odredio metu nove akvizicije. - Danas postavljamo sedmogodišnju razvojnu platformu i nemamo nikakvog razloga za zabrinutost - kaže Tedeschi, koji vjeruje da će tijekom sljedećih sedam godina kamata i dalje padati.

- Ispunimo li postavljene uvjete, ostvarujemo pravo na još povoljnije kamate, a uvjeren da ćemo, kao i dosad, to ostvariti - kaže.

Kada govori o akvizicijama, razmišlja li Tedeschi i dalje o Podravki?

Ne, kaže. - Podravku respektiramo kao kompaniju, ali s obzirom na sadašnju organizaciju, mi buduću stratešku akviziciju tražimo unutar biznisa u kojima smo danas relevantni, što su svakako kava, konditorska industrija, delikatesni namazi, bezalkoholna pića te sportska prehrana i dodaci prehrani. Trenutno smo u regiji dovoljno jaki i stabilni. Ne isključujemo mogućnost daljnjeg širenja i sudjelovanja u konsolidaciji određenih industrija, ali fokus sad tražimo u mogućnostima organskog rasta i ubrzanoj internacionalizaciji.

Put u Rusiju

Dok cijelu jugoistočnu Europu vidi kao Atlanticovo prirodno domaće tržište, internacionalizacija za Tedeschija znači prije svega daljnji iskorak Atlantic Grupe u EU, ali i prema Rusiji i drugim zemljama CIS-a.

- Već ove ćemo godine u Rusiji napraviti 30 milijuna eura prometa, a za pet godina planiramo preskočiti granicu od 100 milijuna - kaže Tedeschi, koji se prošle srijede vratio iz Rusije. U Atlanticovu uredu u Moskvi danas radi šezdesetak ljudi, većinom lokalnih zaposlenika, a iz moskovske baze pokrivaju se sve zemlje bivšeg SSSR-a.

Moskva i Hamburg

- To je naša najbrže rastuća jedinica i vrlo smo zainteresirani za to područje, na kojem smo trebutno, osim kad je riječ o primarnoj poljoprivredi, najjača prehrambena kompanija iz bivše Jugoslavije. U iduće tri godine namjeravamo, u skladu s planom rasta, udvostručiti i broj zaposlenih. Uz Moskvu, fokusiramo se na Hamburg, odakle vodimo naše poslovanje sa sportskom prehranom, u kojoj smo vodeći europski igrač.

Svjesni da bi bilo nerealno očekivati da u skorije vrijeme naša regija počne rasti natprosječnim stopama, a budući da su takav rast ugradili u strategiju svoje kompanije, u Atlantic Grupi danas traže rast u biznisima izvan usko regionalnog okvira.

- Ako idemo u akvizicije, one ne moraju biti u regiji. No, ako ih i ne bude, rast ćemo organski, na postojećim brendovima, prije svega Argeti, Donatu Mg, Cedeviti i Multipoweru - kaže Tedeschi.

Chakrabarti: Ovo je dokaz da se i sad mogu privući ulagači

Suma Chakrabarti, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj, poručio je da je najnoviji posao s Atlanticom dio akcijskog plana kojim su se Svjetska banka, EIB i EBRD u iduće dvije godine obvezale uložiti 30 mlrd. eura u zemlje jugoistočne Europe za razvoj realnog i financijskog sektora.

- Transakcija s Atlantic Grupom odličan je primjer suradnje EBRD-ja i IFC-ja te pokazuje kako korporacije poput Atlantica, koje kvalitetno upravljaju poslovanjem, mogu privući komercijalne financijere unatoč kontinuiranom smanjivanju ulaganja u jugoistočnoj Europi - poručio je Chakrabarti nakon zaključenja dogovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:49