SVI ČEKAJU JACKSON HOLE

Svjetske burze pale nakon višetjednog uspona: Ulagači na oprezu dok iščekuju odluke Feda i ECB-a

ECB razmatra uvođenje ciljanih razina prinosa u novom programu kupnje obveznica prezaduženih članica eurozone, što bi ograničilo prostor za špekulativno trgovanje
 AFP

ZAGREB - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon višetjednog neprestanog rasta, jer su ulagači oprezniji dok se čekaju odluke američkog Feda i Europske središnje banke (ECB) o novim mjerama za poticanje gospodarstva i suzbijanje dužničke krize.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 0,9 posto, na 13.157 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,5 posto, na 1.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 3.069 bodova. To je prvi tjedni pad tih indeksa nakon šest tjedana neprestanog rasta.

Zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere Feda i odlučnije poteze ECB-a u borbi s dužničkom krizom, S&P 500 indeks porastao je od početka lipnja više od 9 posto, dosegnuvši početkom prošloga tjedna najviše razine u četiri godine.

No, ulagači više nisu tako sigurni da će Fed pokrenuti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike jer posljednji makroekonomski podaci ukazuju na blago poboljšanje situacije u američkom gospodarstvu.

- Tržište preispituje je li poboljšanje makroekonomskih pokazatelja u posljednje vrijeme dovoljno značajno za predsjednika Feda Bena Bernankea. Poboljšanje pokazatelja Bernanke želi vidjeti pretočeno u kreiranje radnih mjesta u privatnom sektoru, kaže Quincy Krosby, strateg pri investicijskom društvu Prudential Financial.

Poticajno je, pak, na tržište djelovala vijest da ECB razmatra mogućnost uvođenja ciljanih razina prinosa u novom programu kupnje obveznica prezaduženih članica eurozone, što bi ograničilo prostor za špekulativno trgovanje i omogućilo smanjenje cijene zaduživanja država.

- Ako se postigne ravnoteža između poticajnih mjera, kojima bi kamate ostale niske, i određene razine štednje, situacija u Europi mogla bi se raspetljati. No, ta je ravnoteža doista ključna, kaže Bryant Evans, portfelj menadžer u fondu Cozad Asset Management.

S druge strane, prošloga su tjedna ulagače razočarali slabi makroekonomski podaci iz Kine i eurozone. PMI indeks kineskog industrijskog sektora, kojega sastavlja HSBC banka, pao je u kolovozu na najnižu razinu od studenoga prošle godine, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

U Njemačkoj je, pak, jedno izvješće pokazalo da je inozemna potražnja za proizvodima najvećeg europskog gospodarstva pala po najvećoj stopi u tri godine.

Podaci iz Kine i Njemačke izazvali su oštar pad cijena dionica rudarskih kompanija, s obzirom da slabljenje gospodarstava izaziva i slabljenje potražnje za sirovinama.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će tradicionalni godišnji ekonomski skup u Jackson Holeu, na kojemu središnji bankari obično naznače daljnje smjernice monetarnih politika.

Ulagači se nadaju da će Bernanke i predsjednik ECB-a Mario Draghi na tom skupu predstaviti konkretnije planove za poticanje gospodarstava i suzbijanje dužničke krize.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,3 posto, na 5.776 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1 posto, na 6.971 bod, a pariški CAC 1,6 posto, na 3.433 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1 posto, na 9.070 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:16