DVIJE MILIJARDE MINUSA

Svijet u šoku zbog gubitka JP Morgan Chasea: Nova kriza na pomolu, banku će sanirati porezni obveznici'

Kada se zbroje ostali prihodi, JP Morgan će u prvom kvartalu ove godine imati gubitak od 800 milijuna dolara

Unatoč 30-godišnjoj karijeri i velikom iskustvu u izbjegavanju rizika, Ina R. Drew, voditeljica odjela ulaganja u najvećoj američkoj banci JP Morgan Chase, ovaj je put dopustila spekulativne investicije koje su banku na kraju stajale gubitka od čak dvije milijarde dolara. Glavni izvršni direktor banke Jamie Dimon na kraju nije imao izbora nego priznati iznenađujući gubitak za koji okrivljuje greške, nemar i lošu prosudbu nekoliko zaposlenika banke.

Kada se zbroje ostali prihodi, JP Morgan će u prvom kvartalu ove godine imati gubitak od 800 milijuna dolara. Uz zabrinutost ulagača zbog situacije u Grčkoj i Španjolskoj, gubitak JP Morgana ponovno je uzdrmao tržišta i izazvao pad cijena na burzama, osobito banaka.

Besprijekoran imidž

Ako je tako golem gubitak nastao u banci koja se smatrala besprijekornom u upravljanju rizikom i koja je upravo zbog toga uspjela izbjeći sudbinu mnogih banaka 2008., ulagači se pitaju kakva ih iznenađenja čekaju drugdje.

Odjel koji vodi 55-godišnja Drew ima sjedište u New Yorku, upravlja imovinom od 360 milijardi dolara. Banka se nedavno odlučila za mali zaokret prema rizičnijoj strategiji i kupovala je imovinu koja nosi veće prinose, uključujući strukturirane kredite, dionice i derivate. Mark Schneiderman, bivši menadžer za ljudske resurse u bankarskoj korporaciji Chemical, gdje je nekad radio s Inom R. Drew, opisao ju je kao uvijek spremnu na rizik, iznimno pametnu i predanu.

“Nije bila usporediva s ‘luđacima’ koje možete sresti u odjelima za trgovanje, ali bila je vrlo odlučna”, rekao je Schneiderman za Bloomberg.

Defenzivna kompanija

Najnoviji gubitak nastao je u londonskoj podružnici koja podnosi izvješća Drew u New Yorku, a pripisuje se nekolicini “tradera” i timu koji je odgovoran za kontrolu rizika.

Agencije su još u travnju izvijestile da je Bruno Iksil, trader JP Morgana u Londonu poznat po nadimku “Londonski kit”, napravio tako veliku trgovinu da je pomaknuo cijene na tržištu vrijednom 10 bilijuna dolara.

Prema pisanju The Wall Street Journala, JP Morgan je mnogo ulagao u CDS-ove, proizvode koji služe kao osiguranje od bankrota država. No, hedge fondovi su se kladili da će vrijednost indeksa pasti i time prisiljavali banku da prodaje svoja ulaganja, uz sve veći gubitak.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:50