MEGA BLOKOVI

SVE VIŠE POSLA U SPLITSKOM BRODOGRADILIŠTU Brodosplit potpisao dva nova ugovora

Split, 190213.Losa situacija u Brodosplitu. Prazni navozi u Brodosplitu, radnici na cekanju i neizvjesnost opstanka.Na fotografiji: skver.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babić / CROPIX

SPLIT Nakon nedavno isporučenog prvog broda za prijevoz teških tereta za nizozemskog naručitelja i nakon manje od mjesec dana isporučenih velikih sekcija za megakruzer, jučer su u splitskom brodogradilištu potpisana dva ugovora s istim naručiteljem, talijanskim “Fincantierijem”, za izgradnju novih megablokova, za dva nova kruzera.

“Brodosplit” je, osim spomenutih poslova za “Fincantieri”, u protekloj 2014. godini ugovorio i niz novogradnji, poput 42-metarskog radnog broda za domaćeg kupca – splitski “Plovput”, zatim najveći jedrenjak (162 metra) na svijetu za kružna putovanja za tvrtku s Bahama, pet ophodnih brodova za naručitelja MORH, pet trupova mini kruzera za domaće naručitelje (od kojih su isporučena tri) i niz značajnih poslova izvan brodograđevne proizvodnje (lučke dizalice, energetski kontejneri, silosi i čelične strukture kao nosivi dijelovi za procesna postrojenja…).

U gradnji su, ističu u “škveru”, i ranije ugovorena 60-metarska jahta, zatim 58-metarski jedrenjak za vlastitu plovidbu, 105-metarski kruzer za riječna putovanja, 155-metarski brod za prijevoz teških tereta, a u izradi projektne dokumentacije su dva isto prije ugovorena 180-metarska broda za prijevoz kontejnera, jedrenjaci za turistička putovanja čija će gradnja početi u 2015.

– Vlastitom inicijativom smo započeli optimizaciju brodova (trupa i linija broda) za obalnu stražu, kojom ćemo, osim konkurentne ponude temeljem koje smo i dobili posao, u kasnijoj eksploataciji pridonijeti značajnoj uštedi na potrošnji goriva, a čime ćemo omogućiti ponudu tog proizvoda nizu drugih zainteresiranih kupaca.

Prvi nedvojbeni testni rezultati su više nego dobri – hvale se u “Brodosplitu” te ponosno najavljuju kako će već 15. siječnja potpisati ugovor u Veneciji za gradnju 41 brane za lagune Malamocco i Chioggia (ukupno oko 12.000 tona čelične konstrukcije), kao dio projekta “Mojsije”, čime se grad Venecija brani od visokih plima, a koje je poslove “Brodosplit” dobio u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Naposljetku, u škveru zaključuju kako očekuju još bolju i uspješniju 2015. godinu. Nitko sretniji od njihovih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:20