IZBORI U NEDJELJU

Središnje banke spremne na akciju: U slučaju većih previranja nakon grčkih izbora omogućit će dostatnu likvidnost

 AP Photo/Mario Vedder

WASHINTON/ BRUXELLES - Središnje banke najvećih svjetskih gospodarstava spremne su omogućiti dostatnu likvidnost u financijskom sustavu ako se pritisci na financijskom tržištu intenziviraju nakon izbora u Grčkoj zakazanih za ovu nedjelju, poručili su dužnosnici skupine 20 najrazvijenijih gospodarstava svijeta G20.

"Središnje banke pripremaju se za zajedničku akciju kako bi omogućile dostatnu likvidnost", kazao je visoki dužnosnik u G20 koji je dobro upućen u razgovore međunarodnih financijskih diplomata.

Ovisno o jačini previranja koja bi se mogla dogoditi nakon grčkih izbora, s kojima se još vremenski poklapaju i izbori u Francuskoj i Egiptu, ministri sedam najvećih gospodarstava G7 mogli bi održati hitni sastanak u ponedjeljak ili utorak tijekom održavanja summita čelnika G20 u Meksiku, doznaje se iz tog izvora.

Globalnoj akciji središnjih bankara pridružio se i čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, iskazavši u petak spremnost središnje banke eurozone da u svakom trenutku uskoči s dodatnom likvidnošću ako Grčka potakne novi val previranja na financijskim tržištima.

"ECB ima ključnu ulogu u pružanju likvidnosti solventnim bankama u zamjenu za odgovarajuća jamstva za osiguranje plaćanja. To smo činili tijekom krize i namjeravamo to činiti i dalje. Središnje banke eurozone nastavit će s pružanjem likvidnosti solventnim bankama", kazao je Draghi, ne želeći podrobnije govoriti o tome.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je njegov britanski kolega Mervyn King, guverner britanske središnje banke, najavio novi program jeftinih trogodišnjih zajmova za banke kako bi ih potaknuli na kreditiranje kompanija i potrošača.

Suočeni s grčkim otporom uvjetima u sklopu međunarodnih paketa pomoći, europski dužnosnici poručili su kako eurozona neće odustati od glavnih ciljeva zacrtanih tim paketima za spas, ali da bi mogli razmotriti mogućnost da novoj vladi u Ateni omoguće više prostora za ispunjenje dogovorenih ciljeva.

"Glavni ciljevi ne mogu se mijenjati", kazao je za Reuters jedan visoki dužnosnik EU-a. "Moglo bi biti nekih izmjena na putu koji vodi ispunjenju ciljeva, ali ne i promjene samih ciljeva".

Ministri financija eurozone trebali bi održati telekonferenciju u nedjelju navečer kako bi razgovarali o ishodu izbora u Grčkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:44