USPJEH DVOJCA

SPLIĆANIN I ZAGREPČANIN RUŠE MONOPOL BANAKA 'Trgovci uz naš sustav uvećavaju promet za 35%'

Ante Kotarac i Saša Šarunić osmislili su sustav AgentCASH koji je već sada odobren u 29 europskih zemalja
 Facebook / Cropix

Suvenirnice, dostave hrane, trgovački putnici, taksisti, iznajmljivači opreme na plaži... Ovo je samo dio djelatnosti koje su dosad bile zakinute za dio prihoda jer svoje usluge nisu mogle naplaćivati putem kreditnih i debitnih kartica. No, ovih dana to će se promijeniti. Poduzetnici Ante Kotarac i Saša Šarunić osmislili su i licencirali sustav AgentCASH koji je već sada odobren u 29 europskih zemalja, a pomoću kojeg će svi - od najmanjih do najvećih poduzetnika - moći primati kartice kao sredstvo plaćanja i to po znatno nižim provizijama od onih koje su dosad odobravale banke. Revolucionarnost sustava nije samo u tome; njegova je velika prednost što će se moći instalirati na svaki tablet ili iole pametan telefon te se koristiti i prilikom gotovinskog plaćanja pa će klasične blagajne moći otići u ropotarnicu povijesti, a sofisticirani softver koji će pogoniti AgentCASH omogućavat će korisnicima detaljno analiziranje i praćenje prometa u realnom vremenu.

Bez ograničenja

Samo u prvih godinu dana Splićanin Kotarac i Zagrepčanin Šarunić očekuju nekoliko tisuća korisnika - tvrtki i obrta iz cijele Europe. Novi će sustav u početku vjerojatno biti najzanimljiviji baš onim tvrtkama i obrtima kojima banke dosad, zbog premalenog dnevnog prometa, nisu odobravale POS uređaje. Primjerice, na splitskoj Rivi ovih je dana u tijeku blagdanski sajam na kojima je moguće kupiti zanimljive rukotvorine, domaće proizvode, popiti kuhano vino... Pitanje je koliko je turista i domaćih slegnulo ramenima i otišlo kada su čuli da ne mogu platiti karticom.

- Prema nekim istraživanjima, promet raste za oko 35 posto kada trgovac ili tvrtka uvedu primanje kartica kao sredstva plaćanja. Male tvrtke i obrti imaju problem jer banke odobravaju POS uređaje samo onima s više od četiri-pet tisuća kuna dnevnog prometa. Kod nas nema takvog ograničenja. Banke naplaćuju proviziju od oko pet posto po transakciji i novac isplaćuju u roku od četrdeset dana, a kod nas novac klijentu stiže za sedam dana uz proviziju od 2,49 posto po transakciji za male tvrtke, dok će ona za veće korisnike biti i manja - oko 1,5 posto po plaćanju - objašnjava prednosti svog sustava splitski poduzetnik Ante Kotarac. No, AgentCASH će biti od koristi i velikim poduzetnicima, pa čak i trgovačkim lancima, jer nudi vrlo detaljno praćenje dnevnog prometa - uživo, te analizu cjelokupnog financijskog poslovanja tvrtke.

Besplatna distribucija

Sustav će, barem u početku, biti distribuiran potpuno besplatno. To zvuči primamljivo ako se zna, kaže Kotarac, da tako detaljni softveri znaju koštati i po deset tisuća eura. Nisu potrebna ni ulaganja od nekoliko tisuća kuna u fiskalnu blagajnu.

- Sve što je potrebno jest tablet ili mobitel te - ako netko želi izdavati i pisane račune - printer - pojašnjava.

Planiraju se širiti po EU

Proteklih 40-ak dana AgentCASH bio je u probnom radu. Testiralo ga je desetak poduzetnika te su otklonjene sve poteškoće. U rad je pušten sa 1. siječnja. - Imamo 30-ak zainteresiranih iz EU, no ti su upiti bili na čekanju jer smo htjeli lansirati projekt s Novom godinom. Sada smo sigurni da AgentCASH funkcionira i krećemo sa širenjem mreže klijenata - kaže Kotarac.

Glavni noviteti

- nadzorna ploča koja pruža vrijedne analitičke podatke trgovcima kako bi bolje razumjeli svoje poslovanje, svoje klijente te pratili dnevne aktivnosti u stvarnom vremenu s bilo kojeg mjesta

- mogućnost slanja računa i potvrda o plaćanju putem emaila ili SMS-a,

- mnogobrojnost podržanog hardvera, poput čitača kartica, pisača, ladica za novac ili bar code skenera koji se jednostavno mogu spojiti i koristiti s AgentCASH POS-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:50