REKORDAN KREDIT ŠPANJOLCIMA

Španjolske banke duguju Frankfurtu 85 milijardi eura

Vjerovnici ne vjeruju španjolskim bankama pa su se one za pomoć obratile ECB-u

ZAGREB - Nevoljkost stranih banaka da im posude novac prisilila je španjolske banke da se za pomoć obrate Europskoj centralnoj banci (ECB), koja im je odobrila rekordan kredit. Prema pisanju lista El Pais, španjolske banke ECB-u sada duguju 85 milijardi eura, što je 16,5 posto svih pozajmica koje je ta institucija odobrila europskim zemljama. Istodobno španjolski BDP čini 9 posto onog Europske Unije.

Neke su španjolske banke priznale da im je teško osigurati kredit na međubankarskom tržištu jer im kreditori očito ne vjeruju. Međutim, opovrgavaju da će zatražiti pomoć iz nedavno osnovanog fonda pomoći EU vrijednog 750 milijardi eura.

Merkel ohrabruje Madrid

Europska komisija i njemačka vlada također su opovrgnule medijska nagađanja da EU priprema mjere pomoći za Španjolsku, ali je kancelarka Angela Merkel napomenula da u slučaju potrebe “Španjolska može koristiti mehanizme pomoći EU”. Kako bi demonstrirala zdravlje svojih banaka, španjolska vlada zatražila je od Europske komisije i regulatora za banke da izrade tzv. stres test.

Vodeće banke stabilne

Za vodeće španjolske banke, poput Santandera i BBVA, vjeruje se da nemaju problema i da su financijski stabilne, no brine 45 štednih banaka u procesu restrukturiranja. Analitičari procjenjuju da bi se Španjolska ove godine mogla naći u ozbiljnim teškoćama jer će se balon koji se napuhuje već desetljeće neminovno morati ispuhati. Deficit korporativnog sektora iznosi čak 112 posto BDP-a, a deficit platne bilance 10 posto BDP-a! Procjenjuje se da će sve više biti onih koji neće moći platiti kredite, što će se prevaliti na leđa banaka. Tržišni sudionici strahuju od mogućeg kraha.

Pomoć ECB-a ipak je španjolskom hipotekarnom tržištu omogućila da se drži iznad vode, unatoč snažnom padu tržišta nekretnina.

Skriveno spašavanje tržišta

Za razliku od drugih zemalja, operacija spašavanja u Španjolskoj je skrivena. Tržišni akteri primjećuju da španjolske vlasti potiho zatvaraju jedno oko i čak potiču banke da se obrate Frankfurtu, premda to španjolska centralna banka niječe.

Obveznice završile u ECB-u

Španjolske banke počele su masovno koristiti hipotekarne obveznice i vrijednosne papire kao kolateral za uzimanje novca kod ECB-a po povoljnoj cijeni. Kako navodi rejting agencija Moody’s, u četvrtom kvartalu 2009. izdano je 53 milijarde eura hipotekarnih kredita, ali gotovo ništa od tih obveznica nije se našlo na tržištu, već je otišlo izravno u ECB kako bi se korisitli u repo operacijma. Tržište obveznicama jednostavno je stalo. Banke se nadaju da će se opet otvoriti, a u međuvremenu koriste obveznice za repo poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:34