BDP NA NULI

ŠOK U SAD-u Ekonomija u prva tri mjeseca prestala rasti

US President Barack Obama delivers the annual State of the Union address to a joint session of the US Congress in the House chamber at the Capitol on February 12, 2012 in Washington. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
 AFP

WASHINGTON - Gospodarstvo SAD-a u prvom tromjesečju 2014. godine zabilježilo je minimalan rast - bruto domaći proizvod je porastao za samo 0,1 posto za razliku od zadnjeg tromjesečja prošle godine kada je zabilježen rast od 2.6 %.

Slabašan rezultat u prvom kvartalu je mnogo manji od očekivanih 1.2 posto rasta.

Ipak, osobna potrošnja porasla je za 3%, što je mnogo više od 2 posto koliko se predviđalo, a to je pridonijelo rastu BDP-a.

No, ako se isključi naglo porasla potrošnja u zdravstvenom sektoru, ta brojka bi iznosila oko 1,7%, zaključio je glavni ekonomist Pantheon Macroeconomicsa.

- Usporavanje realnog rasta BDP-a u prvom tromjesečju prvenstveno je rezultat pada izvoza, privatnih, kao i nestambenih investicija, lošije osobne potrošnje, ali i slabije lokalne i državne potrošnje što je djelomično rezultat manjeg uvoza - kazali su iz Ureda za ekonomske analize (BEA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:44