JUTARNJI DOZNAJE

SLOVENSKA ELITA O MERCATORU ‘Todorić donosi svjež novac, a strane banke bi sve rasprodale’

Proces ulaska Agrokora u Mercator trebao bi biti zaključen do travnja 2014.
 Damir Krajač/CROPIX

Vodeći slovenski političari i poslovni ljudi, doznao je Jutarnji list iz dobro obaviještenih krugova u Ljubljani, suglasni su da koncern Agrokor nastavi preuzimanje 53,12 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercator, premda su njihovu javnost zadnjih dana potresli dramatični događaji izravno povezani s tom složenom operacijom vrijednom 240 milijuna eura.

Transkripti razgovora

Prvo je policija na obavijesne razgovore privela nekoliko uglednih biznismena, među njima predsjednika Nove ljubljanske banke Janka Medju i bivšeg guvernera SNB-a Franca Arhara zbog sumnje da su otkrivali osjetljive informacije o vrijednosti dionica Mercatora. Javnost se jedva oporavila od šoka, a uslijedio je novi skandal: objavljeni su transkripti tajno snimljenih telefonskih razgovora između nekoliko slovenskih i hrvatskih lobista u kojima se pregovaralo o preuzimanju dionica Mercatora. Tako se iz razgovora lobista Agrokora Tomaža Lovšea i Alexandera Dibeliusa, šefa investicijske banke Goldman Sachs za srednju i istočnu Europu, moglo naslutiti, tvrde izvori u Ljubljani, kako postoji mogućnost da se dvije vlade dogovore da Agrokor kupi Mercator, a ljubljansko Triglav osiguranje Croatia osiguranje. Samo nekoliko dana nakon objave transkripata iz Zagreba je stigla vijest koja je ta nagađanja opovrgnula i ponovno javnost digla na noge: hrvatska Vlada donijela je odluku da Triglav ispada iz najužeg kruga favorita za kupnju Croatia osiguranja. I na kraju, prošli petak Tomaž Lovše, jedan od najvećih slovenskih tajkuna i donedavni vlasnik Diners Cluba Slovenija, koji je u zatvoru od kolovoza pod sumnjom da je oštetio korisnike Diners kartica za više od 9 milijuna eura, objavio je da je uhićen ne zbog navodnih malverzacija s neplaćanjem računa, nego zbog toga što je sudjelovao u pregovorima oko Mercatora.

Premda objavljeni transkripti potvrđuju da vlasnik Agrokora Ivica Todorić nije upleten ni u kakve sumnjive radnje dio medija ipak je pokušao u skandal uvući i vodeće ljude Agrokora. Objavom transkripata, kažu u Ljubljani, željelo se zaustaviti preuzimanje Mercatora. U političkim i bankarskim krugovima u Ljubljani objašnjavaju, međutim, da Slovenija zapravo nije imala drugog izbora nego prodati Mercator. Ponajprije zbog toga što će najveći dioničari Mercatora, Nova ljubljanska banka, Pivovarna Laško i Nova kreditna banka Maribor, dobiti svježi kapital koji će pomoći stabilizaciji tržišta i bankarskog sustava.

Prodaje bez izbora

U slučaju da Mercator preuzmu strane banke vjerovnici, one bi ga odmah rasprodale. Ostaje još samo stečaj ili preuzimanje dugova od strane “loše slovenske banke”, što bi stajalo najmanje milijardu i dvjesto milijuna eura. Inače, Mercator je na popisu 15 velikih slovenskih tvrtki za koje se vlada obvezala da će ih privatizirati do kraja godine i odustajanje od dogovora s Agrokorom značilo bi i kršenje obećanja Bruxellesu.

Slovensko-hrvatske investicije

Slovenski mediji pišu da je odbijanje ponude Triglava najbolji dokaz da njihov kapital nije dobrodošao u Hrvatsku. To ilustriraju podatkom da su njihove tvrtke uspjele kupiti samo tri hrvatske kompanije: ljubljanski Petrol je kupio Euro-petrol, a Mercator Getro i Presofleks. Istodobno, Emil Tedeschi dao je za Drogu Kolinska 243 milijuna eura, Dukat je preuzeo Ljubljanske mljekare, Croatia osiguranje ima 10 posto dionica Sava Re, a hrvatski mirovinski fondovi drugi su po veličini vlasnici dionica farmaceutske industrije Krka te vlasnici ozbiljnog portfelja dionica u Triglav osiguranju. No, Slovenci su zaboravili reći da su njihove kompanije uložile 1,6 milijardi eura u greenfield investicije u Hrvatskoj. Agrokor, koji bi travnja sljedeće godine trebao preuzeti Mercator, sa 60 tisuća zaposlenih i godišnjim prihodom od 55 milijardi eura postat će jedan od generatora oporavka Hrvatske i Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:29