NEGATIVNA PROGNOZA

S&P snizio prognozu rejtinga Argentine zbog nacionalizacije YPF-a

Rejting je snižen nakon što je službeni Buenos Aires preuzeo kontrolu nad najvećom tamošnjom naftnom kompanijom YPF.
A worker gestures beside an YPF oil company truck near a plant in La Plata, Argentina, Thursday April 19, 2012. Argentine President Cristina Fernandez has defended the move to re-nationalization of YPF as part of a drive to restore her country's sovereignty, increase oil production and rely less on hydrocarbon imports.(AP Photo/Natacha Pisarenko)
 AP

NEW YORK - Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) snizila je prognozu kreditnog rejtinga Argentine iz 'stabilne' u 'negativnu', nakon što je službeni Buenos Aires preuzeo kontrolu nad najvećom tamošnjom naftnom kompanijom YPF.

"Naše je stajalište da bi najnovije odluke argentinske vlade mogle povećati rizike za makrogospodarsko okruženje u toj zemlji, smanjiti njezinu vanjsku likvidnost i naštetiti izgledima za gospodarski rast u srednjoročnoj perspektivi. Izmijenili smo stoga prognoze za Republiku Argentinu iz stabilne u negativnu", stoji u priopćenju S&P-a, objavljenom u ponedjeljak.

U S&P agenciji nadalje kažu da su takvu odluku donijeli zbog mjera koje je uvela argentinska predsjednica Cristina Kirchner nakon što je započela drugi predsjednički mandat krajem prošle godine.

"Te mjere uključuju rastuće restrikcije u međunarodnoj trgovini i najnovije poteze vezane uz nacionalizaciju tamošnje naftne kompanije Yacimientos Petroliferos Fiscales (YPF)", dodaje se u priopćenju S&P-a.

Agencija je zasad potvrdila kreditne rejtinge Argentine 'B', no napominje da negativna prognoza znači da postoji najmanje 33-postotna vjerojatnost da rejting zemlje bude snižen u ovoj ili idućoj godini.

Španjolska i Europska unija već su ranije upozorile su da bi nacionalizacija YPF-a, u kojem španjolski Repsol ima većinski vlasnički udjel, mogla naštetiti odnosima s Argentinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:26