PREDSTAVLJENI REZULTATI ZA 2012.

RAST DOBITI 350 POSTO, DIVIDENDA 170 KUNA Ericsson Nikola Tesla apsolutni je rekorder

 Srđan Vrančić / CROPIX

Kompanija Ericsson Nikola Tesla zaključila je 2012. s rekordnim poslovnim rezultatima : ostvareno je 1,9 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je godišnji rast od 64 posto, uz neto dobit od 126,9 milijuna kuna, što je rast od čak 353 posto u odnosu na prethodnu godinu. U skladu s takvim rezultatima, koje su s obzirom na gospodarsku krizu uspjele ostvariti samo rijetke kompanije u Hrvatskoj, dioničari bi uz redovnu dividendu od 20 kuna trebali dobiti i izvanrednu od 150 kuna po dionici.

Zlata vrijedan ugovor

- Prošla godina bila je izuzetno teška. Radili smo u izazovnom i zahtjevnom okruženju. Usmjerenost kompanije na strateške projekte, tehnološko liderstvo i partnerstvo s kupcima rezultiralo je odličnim poslovnim rezultatima - poručila je predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Poslovanje Ericssona u 2012. godini obilježio je snažan rast izvoza, osobito na ruskom tržištu. Ukupan hrvatski izvoz u Rusiju lani je rastao tri posto, a za čak 34 posto tog izvoza zaslužan je upravo Ericsson, koji je na tom tržištu odradio zahtjevan projekt druge i treće generacije mobilnih mreža za Rostelekom.

- Radi se o najvećem poslu kompanije u proteklih nekoliko godina i nerealno je očekivati tako velik ugovor svake godine - pojašnjavaju.

Udio izvoza u ukupnim prihodima dosegnuo je 86 posto s obzirom na to da je lani zabilježen rast prodaje na inozemnim tržištima od 161 posto. Pritom su prihodi od prodaje na Ericssonovu tržištu rasli za 14 posto, na 552 milijuna kuna. Na ostalim izvoznim tržištima ostvarili su prodaju od 1,09 milijardi kuna.

Doma bez iznenađenja

Kad je riječ o domaćem tržištu, ostvareno je 268,1 milijun kuna prihoda, što je neznatan rast od dva posto. U kompaniji procjenjuju da je to posljedica negativnih ekonomskih trendova i sve jače konkurencije koja je dovela do pritiska na cijene na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu. To je utjecalo na prihode operatora koji su stoga smanjili kapitalne investicije.

Vrhunska tehnologija

Od poslova na domaćem tržištu izdvajaju da je kompanija postala jedini isporučitelj najsuvremenije radiopristupne mreže Vipnetu i time učvrstila svoju poziciju vodećeg isporučitelja najsuvremenijih rješenja. Poslovanje na domaćem tržištu na području ICT rješenja za poslovni segment i društvo obilježilo je i ugovaranje poslova na održavanju i nadogradnji središnjeg informacijskog zdravstvenog sustava. Međutim, osim tog projekta, izostala su značajnija ulaganja države.

- Tijekom 2012. nisu otvoreni značajniji projekti informatizacije tijela državne uprave. Takvi bi projekti smanjili troškove državog tijela, a povećali efikasnost - poručila je Kovačević. Ona procjenjuje da nakon ulaska Hrvatske u EU neće biti posebnih problema na tržištima regije koja će ostati izvan EU, a istodobno će u EU poslovati lakše. Trenutno prilikom odlaska na rad u Njemačku ili neku drugo tržište EU radne dozvole čekaju i do tri, četiri tjedna.

- Očekujem da će to biti brže i bolje - kaže Gordana Kovačević.

U kompaniji očekuju da će ekonomska neizvjesnost i poslovni izazovi obilježiti i poslovanje u 2013. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:41