BRZI KRAJ

PROPALA PRVA HRVATSKA LOW COST KOMPANIJA Avioni Dalmatiana nikada nisu ni poletjeli

Dvije nove aviokompanije trebale su ovih dana pokrenuti letove iz Hrvatske prema europskim metropolama - Dalmatian i Air Croatia.

Prva, Dalmatian, propala je a da prvi zrakoplov nije ni poletio. Ovog tjedna obustavili su prodaju karata.

“Na našu veliku žalost, Dalmatian je donio odluku o prekidu prodaje karata zbog odustajanja jednog od investitora...ne očekujemo da će se ova situacija promijeniti u kratkom roku. Ovu smo odluku i donijeli kako bismo zaštitili interese naših putnika”, navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Dalmatiana.

Tvrde kako je prema njihovu nalogu banka već u utorak pokrenula postupak povrata novca. Dalmatian d.o.o. je vlasništvo Željka Romića, iseljenika u Australiju.

Kako su prije pokretanja najavljivali, trebala je to biti “nova vrsta hibridnog koncepta niskotarifne/jeftine aviokompanije osnovane kako bi se iskoristile prilike za rast na tržištima u razvoju”.

Od 30. lipnja trebali su Airbusima A320 povezivati Zagreb sa 12 europskih gradova, od Düseldorfa i Stuttgarta do Sofije i Varšave, a cijene karata bile su od 30 eura naviše. Kompaniju je Romić osnovao 2006. s 20 tisuća kuna temeljnog kapitala, a već godinama najavljuje pokretanje letova, 2010. najavljivao je i letove za New York za 300 dolara.

Za Dalmatian d.o.o. još nije dostupno financijsko izvješće za prošlu godinu, a prema podacima iz prethodne nema prihoda, a rashodi su bili ispod tisuću kuna. No o Dalmatianu se barem zna što je, za razliku od tvrtke Air Croatia, čiji bi avioni od subote trebali letjeti od Göteborga do Zagreba, Zadra i Splita (uz Czech Airlines kao operatora leta). Podaci iz Sudskog registra pokazuju da u Hrvatskoj od 2005. kad je izbrisana iz registra, tvrtka Air Croatia ne postoji.

Na svojim internetskim stranicama Air Croatia (bez dodatka d.o.o. ili d.d.) je kao adresu naveo zagrebačku Ulicu grada Vukovara, a kao kontakt-telefon broj u Švedskoj. No, kompanija nije registrirana ni u Švedskoj i tek je pri kupnji avionske karte vidljivo da je riječ o poslovnom subjektu iz Velike Britanije.

Prema podacima iz britanskog sudskoj registra, među direktorima kompanije, koja je osnovana lani u listopadu, do travnja je bio Robert Perić koji ima švedsko državljanstvo, a vlasnik je talijanski državljanin Antonio Medina. Air Croatia ima temeljni kapital od 1 funte podijeljen na jednu dionicu. Trenutačno je direktor Estonac Henry Himma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:40