11 NAJBOLJIH

PODIJELJENE PRESTIŽNE NAGRADE Ivanka Bartol najbolja žena poduzetnica, ZIP najbolji inkubator

Alveus d.o.o. iz Rijeke naša je najinovativnija tvrtka, a priznanje za svoj rad dobili su večeras na dodjeli nagrada najboljim poduzetnicima u okviru Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Petrčanima kod Zadra. Tvrtka se bavi razvojem naprednih tehnologija i materijala u brodograđevnoj industriji, rade na dizajnu brodova budućnosti, a njihov rad prepoznao je i slavni The Economist koji ih je 2011. uvrstio na listu top četiri svjetskih inovatora.

U organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta, uz prisustvo predsjednika Vlade Zorana Milanovića večeras je na završenoj svečanosti XIX. Nacionalnog savjetovanja dodijeljeno čak 11 nagrada po različitim kategorijama. Tako je najboljim mikro poduzetnikom proglašena inovativna tvrtka Sintaksa iz Splita koja pruža usluge u području električnih sustava za hidroenergetsku industriju.

Najbolji mali poduzetnik je tvrtka Moderator iz Udbine, uspješni proizvođač peleta. Peleti su gorivo iz prešane biomase i obnovljivi su izvor energije koji smanjuje zagađenje. Tvrtka u proizvodnji koristi isključivo domaću sirovinu i najmoderniju tehnologiju, a svoj proizvod izvoze u Italiju, Austriju i Sloveniju.

Najuspješniji srednji poduzetnik je Drvoproizvod iz Jastrebarskog, tvrtka koja se može pohvaliti iznimno kvalitetnim rješenjima za podove, a činjenica da u Europu i svijet izvoze čak 90 posto proizvoda stavlja ih u sam vrh domaće pameti i stručnosti. U svom dugogodišnjem poslovanju primili su niz visokih priznanja i nagrada za kvalitetu proizvoda i uspješno poslovanje.

U kategoriji najboljeg obrta nagradu je odnijela Prerada plastike Šantek. Oni si zaslužni za proizvode od plastičnih masa za potrebe elektroindustrije, cestovne signalizacije i graditeljstva. U proizvodnji koriste suvremenu tehnologiju i sirovine koje dobivaju otkupljujući otpadnu foliju koju zajedno s tehnološkim otpadom iz proizvodnje prerađuju u potpunosti na stroju za regeneraciju.

Nagradu za najboljeg izvoznika odnijela je tvrtka MMM Vukelić. Oni se pak bave proizvodnjom rezane građe, elemenata, furnira, ljepljenih ploča, klasičnog parketa, seljačkog poda, furniranih i masivnih vrata, vanjske stolarije te komadnog namještaja po narudžbi. Proizvodnja je čak 80 posto orijentirana na tržište EU i zemalja CEFTA-e.

Ivanka Bartol pak proglašena je najboljom ženom poduzetnicom. Bertol ima gotovo 30 godina iskustva u strojnoj obradi metala, a posljednjih 10 godina sudjeluje u dizajnu i proizvodnji inovativnih staklenih elemenata. Tvrtka Kovinotokarska i metalno - galanterijska radionica specijalizirana je za projektiranje i proizvodnju svih vrsta arhitektonskih staklenih elemenata.

Najbolja zadruga ove godine je Ribarska zadruga Omega 3. Uz pomoć IPARD sredstava 2012. su izgradili pogon za smrzavanje ribe u Šopotu pored Benkovca, a danas zapošljavaju 67 ljudi i prerade više od 5000 tona ribe od čega čak 80 posto izvoze u Europu. Zadruga ima 24 zadrugara, odnosno 27 brodova i čine 25 posto ulova sitne plave ribe ukupnog ribljeg fonda u Hrvatskoj.

Klaster poljomehanizacije dobio je nagradu u svojoj kategoriji. Oni okupljaju najvažnije i najrelevantnije proizvođače poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj. Žele jačati konkuretnost, okupljati i dalje proizvođače, te ulagati u istraživanje i razvoj proizvoda.

Najbolji poduzetnički inkubator je ZIP iz Zagreba. Riječ je o prvom startup inkubatoru u Hrvatskoj koji je osnovan 2012. kako bi pomogao mladim poduzetnicima iz regije da pokrenu vlastiti posao. Osnivači projekta su Saša Cvetojević, Damir Sabol i Mihovil Barančić iz hrvatske mreže anđela investitora CRANE te Ivo Špigel, suosnivač Perpetuum Mobilea.

Gospodarska zona Zabok pak proglašena je najboljom poduzetničkom zonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:53