PRIJELAZNO RAZDOBLJE

NOVI ŠOK U EUROPI Moody's smanjio izglede kreditnog rejtinga Njemačke

Njemačka i druge zemlje s vrhunskim 'Aaa' rejtingom možda će morati pružiti veću podršku prezaduženim članicama eurozone
German Chancellor Angela Merkel leaves an EU Summit in Brussels on Friday, June 29, 2012. European leaders have agreed to use the continent's permanent bailout fund to recapitalize struggling banks, and agreed to the idea of a tighter union in the long term. (AP Photo/Virginia Mayo)
 AP

Agencija Moody’s upozorila je Njemačku da bi mogla izgubiti prvorazredni kreditni rejting AAA zbog posljedica koje pretrpjela u slučaju da Grčka napusti eurozonu te zbog sve većih izgleda da će pomoć trebati i Španjolska. Za njemački rejting Moody’s je dao negativne izglede što je prvi korak prema njegovom potencijalnom smanjivanju.

Prognoze za preostale dvije zemlje eurozone s vrhunskim rejtingom, Nizozemsku i Luksemburg, također su ocijenjene negativno. Najveću ocjenu rejtinga već su ranije izgubile Francuska i Austrija. U obrazloženju kojeg je dao Moody’s stoji da postoje sve veći izgledi da će Grčka napustiti euro što bi “izazvalo lanac šokova u financijskom sektoru”.

Hoće li Grčka ostati u eurozoni ili ne bit će jasnije nakon posjete tzv. trojke (MMF, EU, ECB) koja će ovih dana početi procjenu napretka zemlje u smanjivanju razine duga. Prema dostupnim informacijama, Grčka nije ispunila planirane ciljeve što dovodi u pitanje isplatu posljednje tranše iz paketa pomoći koja iznosi 31,5 milijardu eura.

Čak ukoliko Grčka i ostane u eurozoni Moody’s upozorava da “postoji velika vjerojatnost da će trebati kolektivna podrška drugim članicama eurozone, ponajprije Španjolskoj i Italiji”. A teret će uglavnom pasti na bolje stojeće zemlje. Njemački ministar finacija Wolfgang Schröder je kazao da zemlja ostaje snažna i da se Moody’s fokusirao samo na kratkoročne rizike.

-Zahvaljujući solidnoj ekonomskoj i financijskoj politici, Njemačka će zadržati svoj status ‘sigurnog utočišta’ i nastaviti igrati ulogu sidra odgovornosti u eurozoni, kazao je ministar. S obzirom da ulagači već dugo tretiraju Njemačku kao sigurno utočište i najradije kupuje njene obveznice, zemlja se do sada zaduživala uz minimalnu kamatu od oko 1,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:21