U SLUČAJU PROPASTI

NOVA EU DIREKTIVA Banke će morati uplaćivati u fondove za bržu isplatu ugrožene štednje

Banke će u nacionalne fondove za osiguranje štednih pologa kroz deset godina morati uplatiti 0,8 posto od iznosa osiguranih štednih pologa
 Srđan Vrančić/Cropix

Štedni polozi do 100.000 eura bit će bolje zaštićeni i do njih će se moći brže doći u slučaju propasti banke, po dogovoru država članica EU-a i Europskog parlamenta, prenose europski mediji.

Nakon više od tri godine, europske su institucije u srijedu dogovorile bolju zaštitu štednih pologa zahvaljujući većim doprinosima banaka, a ne poreznih obveznika.

Nova pravila ne uključuju jedinstveni zaštitni fond, kako je ranije bilo planirano, jer se tomu protivi nekoliko članica na čelu s Njemačkom.

Štedni polozi ostaju zaštićeni do 100.000 eura po štediši i banci kao i do sada, no nova će pravila bolje koordinirati način na koji vlade omogućuju isplatu tog novca. Mnoge države sada imaju slabo ili nikako financirane uvjete za osiguranje štednih pologa, koje mogu tražiti doprinos od banaka tek nakon isplate osiguranih štednih pologa, prenosi Financial Times.

Banke će u nacionalne fondove za osiguranje štednih pologa kroz deset godina morati uplatiti 0,8 posto od iznosa osiguranih štednih pologa. One koje posluju s većim rizikom morat će platiti više. Banke će 70 posto iznosa u nacionalne fondove morati uplatiti u gotovini i na vrijeme, a 30 posto moći će odgoditi za iduću godinu, objavio je Europski parlament.

Polozi će u slučaju propasti banke morati biti isplaćeni brže. Umjesto dosadašnjih 20 radnih dana, novac će morati biti isplaćen za 15 radnih dana 2019. te naposljetku za sedam dana do 2024. godine.

Direktiva će morati biti prenesena u nacionalna zakonodavstva u roku 12 mjeseci od njezina stupanja na snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:25