DRASTIČNE RAZLIKE

NERAVNOPRAVNOST Žene slabije plaćene za isti rad: U Europi 16, u Hrvatskoj 10 %

 Thinkstock

Razlike između plaća žena i muškaraca u Europi su i dalje relativno visoke s obzirom na to da su 2010. godine zaposleni muškarci u Europskoj Uniji prosječno po satu zaradili 16 posto veću bruto plaću od žena.

U Hrvatskoj se ne mjeri razlika između plaćenih satnica žena i muškaraca. U 2010. razlika između prosječne mjesečne bruto plaće žena i muškaraca iznosila je 10,2 posto - naravno, također u korist muškaraca.

Juncker: ‘Sve članice eurozone trebale bi imati jednak iznos minimalne plaće’

Stručnjaci upozoravaju da slabije plaćena ženska zanimanja vode u financijsku ovisnost te veći rizik od siromaštva u starosti. U većini europskih zemalja znatno je veća razlika između plaća žena i muškaraca zaposlenih u privatnom i javnom sektoru.

Manje i zaposlenih

Na razini EU 27 najmanja je razlika u plaćama - od samo 1 posto - u Sloveniji, a najveća - od čak 28 posto - u Estoniji.

Razlike u plaćama ovise o trendovima na tržištu rada u pojedinim zemljama pa ih značajno povećavaju slabije plaćeni poslovi, koje uglavnom rade žene, primjerice u trgovini ili tekstilnoj industriji, ili pak part-time poslovi, koje zbog obitelji češće rade također žene.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, muškarci su u Hrvatskoj u 2010. godini zaradili prosječnu neto plaću od 5575 kuna, a žene su te godine uspjele zaraditi 90,2 posto te plaće, dakle 5026 kuna. Uz to, stopa zaposlenosti žena 2010. je iznosila 46,1 posto, dok je stopa zaposlenosti muškaraca bila 53,9 posto.

Najveće su razlike u plaćama u nekim tradicionalno muškim zanimanjima, primjerice u zračnom prijevozu, u kojem muškarci rade uglavnom bolje plaćene poslove kao što je pilotski.

Prosječna neto plaća muškaraca u avioprijevozu iznosi 11.226 kuna. Prosječna plaća žena u istoj djelatnosti gotovo je pet tisuća kuna manja - iznosi 6350 kuna, a žene obavljaju uglavnom slabije plaćene poslove, primjerice stjuardesa.

Postupno smanjenje

Značajna je razlika i u veterinarskoj djelatnosti, u kojoj muškarci zarađuju 1258 kuna više od svojih kolegica, zatim u javnoj upravi i obrani, gdje je ta razlika 1220 kuna, te u obrazovanju, u kojem muškarci u prosjeku zarađuju 900 kuna više.

Posljednjih godina U Hrvatskoj se razlika u plaćama ipak postupno smanjuje. Prema podacima DZS-a, razlika u prosječnoj neto plaći muškaraca i žena 2009. godine iznosila je 10,6 posto, a 2010. godine smanjila se na 10,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:36