'OPASNOST JOŠ NIJE PROŠLA'

Nastavlja se usporavanje rasta svjetske trgovine: WTO očekuje rast od samo 3,7 posto!

U prošloj godini svjetska trgovina porasla je za 5,0 posto. To je znatno niža stopa u odnosu na 13,8 posto koliko je njezin rast iznosio u 2010. godini

ŽENEVA - Aktivnosti u svjetskoj trgovini usporavaju drugu godinu zaredom , a ove se godine očekuje da će porasti po stopi od 3,7 posto, objavila je u četvrtak u najnovijim prognozama Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

U prošloj godini svjetska trgovina porasla je za 5,0 posto. To je znatno niža stopa u odnosu na 13,8 posto koliko je njezin rast iznosio u 2010. godini. Iduće godine, prema preliminarnim procjenama WTO-a, rast svjetske trgovine mogao bi ubrzati na 5,6 posto.

U WTO-u, međutim, upozoravaju da postoje značajni rizici za daljnje snižavanje stope rasta svjetske trgovine u odnosu na prosječan rast od 5,4 posto tijekom proteklih 20 godina.

"Opasnost još nije prošla. WTO je zasad spriječio gospodarski nacionalizam, no spori oporavak potiče zabrinutosti da bi polagano uvođenje restriktivnih mjera u trgovini postupno moglo potkopati prednosti liberalizacije trgovine", upozorio je čelnik WTO-a Pascal Lamy.

Među najvećim rizicima za povećanje trgovine u ovoj godini u WTO-u izdvajaju duboku recesiju u eurozoni i pogoršanje njezine dužničke krize, visoke cijene sirovina, te geopolitičke rizike.

Izgledi za trgovinu u 2012. u velikoj će mjeri, kako napominju, ovisiti o razvidno različitoj izvedbi europskih i gospodarstva SAD-a, dvije najveće trgovinske sile u svijetu.

"Ona kretanja koja će imati većeg utjecaja na globalnu potražnju u ovoj godini najvećim će dijelom odrediti tokove svjetske trgovine u 2012. godini", kazao je Lamy na tiskovnoj konferenciji.

Prognoze za svjetske trgovinu u 2012. godini temelje se na projiciranom rastu globalnog gospodarstva od 2,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:51