FIRE PHONE

NAPAD NA APPLE I SAMSUNG Amazon predstavio telefon idealan za impulzivne kupce

Fire će u SAD-u stajati jednako koliko Appleov iPhone5S i Samsungov Galaxy S5
 AFP

Jeff Bezos, šef Amazona, lansirao je njihov prvi pametni telefon, Fire Phone, kojim se nada konkurirati Applovim i Samsungovim uređajima. Fire Phone nudi mogućnost 3D prikaza i “dinamične perspektive” zahvaljujući tome što su na prednji zaslon ugrađene četiri kamere za face-tracking. Naime, perspektiva prikaza mijenja se kako korisnik pomiče glavu, a uređaj prati poziciju njegovih očiju i usta čak i u mraku jer ima ugrađene infracrvene LED žaruljice.

Kako je objasnio Bezos, Amazonov inovativni telefon omogućava korisnicima da lako mijenjaju perspektivu, što je zgodno za mape i igrice, a moguće je i scrollanje web stranicama ili biranje menija naginjanjem telefona. No, neki stručnjaci iz sektora mobilne telefonije nisu impresionirani demonstracijom. “Vidjeli smo slične mogućnosti kontrole gesta na Samsungovu Galaxyju i korisnici ih ne upotrebljavaju često”, rekao je BBC-ju Francisco Jeronimo, analitičar u tvrtki za istraživanje tržišta IDC, ostavljajući mogućnost da ga uređaj impresionira kad ga osobno isproba.

Bezos je mogućnost “dinamične perspektive” Fire Phonea demonstrirao gledajući dizajn haljina iz različitih kuteva i tumačeći kako sve 3D efekt može biti korišten.

David Ryder / 2014 Getty Images
SEATTLE, WA - JUNE 18: Amazon.com founder and CEO Jeff Bezos presents the company's first smartphone, the Fire Phone, on June 18, 2014 in Seattle, Washington. The much-anticipated device is available for pre-order today and is available exclusively with AT&T service. David Ryder/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Druga inovacija na telefonu kojom se Amazon hvali je da uređaj ima poseban gumb kojim se aktivira Firefly, aplikacija koja prepoznaje tekst, slike i zvukove u neposrednoj blizini pametnog telefona. Ta se aplikacija može koristiti tako da snimi informacije o nekoj stvari koja vam je privukla pozornost - pjesmi, slici, knjizi, a ako poželite, omogućit će vam da taj ili sličan proizvod odmah kupite u Amazonovu web dućanu. Tako će Amazon, osim mogućnosti povećanja zarade zahvaljujući rastrošnim impulzivnim kupcima, osigurati i dodatne informacije o klijentima, budući da je aplikacija povezana s Amazonovim serverom.

Osnovna verzija Fire Phonea, sa 32 gigabajta, stajat će u SAD-u oko 200 dolara uz dvogodišnji ugovor s AT&T-jem. Toliko AT&T naplaćuje i za verziju iPhone 5S sa 16 gigabajta te Samsung Galaxy S5. Bez ugovora telefon bi stajao 649 dolara. Stručnjaci upozoravaju da bi se, unatoč nekim jednstvenim mogućnostima Fire Phonea, Amazon na tom kompetitivnom terenu mogao spotaknuti, što se dogodilo i kompanijama koje su tu daleko udomaćenije. S tabletom Kindle još nisu napravili pravi prodor, a dodatni problem sa smartphoneom mogao bi biti i Amazonov softver.

Naime, sada imaju u ponudi 240 tisuća aplikacija, ali mnoge su ocijenjene kao loše verzije popularnih aplikacija s Google Playa. Amazonov adut je ipak to što kupcima telefona poklanja 12 mjeseci usluge Prime, koja inače stoji 99 dolara, što uključuje i brzu dostavu kupljene robe. Također, broj korisnika pametnih telefona raste i približava se dvije milijarde, pa ako ugrabe i mali dio tržišta, moglo bi im se isplatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:29